Stichting Ikone en Nictiz hebben onderzoek gedaan naar de implementatie van het e-consult in het ziekenhuis. Zij hebben daarvoor verschillende workshops georganiseerd met patiënten, ziekenhuizen en leveranciers. Patiënten hebben aangegeven het digitale contact belangrijk te vinden. Dit is belangrijk voor cliëntenraden om te weten. Informatievoorziening en informatie-uitwisseling zijn primaire onderwerpen voor cliëntenraden!

Steeds meer nieuwe technologieën zijn beschikbaar in ziekenhuizen en voor patiënten. Een voorbeeld daarvan is de mogelijkheid tot het digitaal vragen stellen, ook wel e-consult genoemd. In 36 van de 73 Nederlandse ziekenhuizen is het inmiddels mogelijk voor patiënten om digitaal vragen te stellen aan zorgverleners. Dit kunnen zij doen door in te loggen in het patiëntenportaal, zo is verzekerd dat dit op een veilige manier gebeurt.

Steeds meer ziekenhuizen bieden dus de mogelijkheid tot een e-consult aan, echter leidt het aanbieden van de mogelijkheid niet altijd gelijk tot succesvol gebruik ervan. Soms wordt er geen uitleg gegeven bij de implementatie van het e-consult. Dit leidt tot onjuiste verwachtingen. Waar een patiënt denkt dat het om een ‘whatsappen’ gaat, denkt de zorgverlener dat het om mailen gaat. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het e-consult meerwaarde heeft voor patiënt en zorgverlener?

Die vraag hebben Ikone en Nictiz geprobeerd te beantwoorden. Zij zijn op zoek gegaan naar onderliggende succesfactoren voor zorgverleners en patiënten. Daarvoor hebben ze workshops georganiseerd met patiënten, ziekenhuizen en de leveranciers.

Tijdens de workshop hebben patiënten inzicht gegeven in wat het e-consult voor hen betekent: een sterkere vertrouwensband met hun zorgverlener en meer vrijheid. Ook zorgt het ervoor dat zij niet meer constant met hun ziekte bezig hoeven te zijn.
Met ziekenhuizen is besproken hoe de implementatie bij hun verlopen is en waar zij tegenaan lopen. En hoe zij ervoor zorgen dat het zorgverleners niet extra werk oplevert, maar hun juist ondersteunt in het uitvoeren van hun werkzaamheden. De deelnemers gaven aan dat het ontzettend fijn is van andere ziekenhuizen te leren en zo te kunnen verbeteren.

‘Digitaal contact brengt mijn ziekte in proportie, het neemt niet meer mijn dagelijks
leven in beslag’
(Patiënt tijdens workshop van Nictiz en IKONE)

Uiteindelijk is er toegewerkt naar twee eindproducten voor zorgverleners;

  1. een poster
  2. een actielijst

 

Op de actielijst staat benoemd met welke onderwerpen een team gelijk aan de slag kan gaan om het e-consult te implementeren op een afdeling en aan de hand van welke vragen ze hierover in gesprek met elkaar kunnen gaan.

Als cliëntenraad is het belangrijk om de vinger aan de pols te houden als het gaat over informatievoorziening en/of informatie-uitwisseling, al dan niet digitaal. Cliëntenraden kunnen de poster en de actielijst onder de aandacht brengen van hun ziekenhuis of zorginstelling.

Meer informatie is te vinden via de website van Ikone

 

     

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk ook de Workshop Cliëntenraad en digitale zorgtechnologie

Bekijk ook de Whitepaper E-Health

Bekijk ook de Whitepaper PGO, Quli en de cliëntenraad

 

Bekijk ook het Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional (VIPP): de patiënt meer inzicht in zijn eigen zorg.

 

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *