Stichting NCZ

Hoe NCZ ooit begon en waar we voor staan

Ruim 20 jaar geleden is NCZ opgericht door wijlen Hans Campfens. Zijn doel was om cliëntenraden sterker te maken en te verbinden. En dit vanuit de kracht van een gezamenlijk netwerk. Leren van en met elkaar, zonder een bureaucratische rompslomp.

Zijn belangrijkste doel was het verbeteren van de inspraak en bejegening van de patiënt. Eerst was NCZ alleen actief in de ziekenhuizen, maar tegenwoordig bevorderen we de medezeggenschap van de client in de hele zorg. Altijd vanuit de kracht van het netwerk en met belangen van de cliënt voorop!

De start

Hans heeft NCZ in 2000 opgericht. Toen nog onder de naam Netwerk Cliëntenraden Ziekenhuizen. Dit naar aanleiding van de fusies van ziekenhuizen in en rondom Arnhem. Dit zorgde ervoor dat de cliëntenraden van de toenmalige ziekenhuizen in Velp, Arnhem en Zevenaar gingen fuseren en zwaarwegende adviezen gingen uitbrengen.

Hans was toen voorzitter van de cliëntenraad van het ziekenhuis in Zevenaar. Hij besloot het wiel niet zelf uit te vinden en een netwerk te starten om van elkaars ervaringen en kennis te leren. Dit werd NCZ. Alles is gericht op het zo goed mogelijk functioneren en praktiseren van cliëntmedezeggenschap in de zorg.

Het gedachtengoed van Hans vormt nog steeds de basis van NCZ. Zoals de BAS-formule (Bejegening, Aandacht, Sfeer) waarbij het geheel meer is dan de som der delen. Ook was hij wars van bureaucratie en riep met regelmaat op om regels te schrappen en ons meer bezig te houden met de kwaliteit van zorg door de ogen van de cliënt.

De kracht van netwerken

We verbinden cliëntenraden met elkaar en met andere partners uit ons netwerk. Zo brengen we mensen bij elkaar, zodat we kennis kunnen delen en ervaringen kunnen uitwisselen. In een netwerk kan je kijken of er mensen zijn die je kunnen helpen. In plaats van dat je het zelf moet bedenken of doen.

Steeds meer mensen zetten zich voor ons netwerk in. Hierdoor kunnen cliëntenraden en netwerkpartners op snelle en eenvoudige wijze kennis, informatie en ervaring en halen en brengen om zo de cliënten medezeggenschap in de zorg te versterken.

Een platte organisatie

NCZ blijft bewust een netwerk. Hierdoor houden we de lijntjes kort, het advies tot he point en komen de middelen op de juiste plek terecht. We hebben geen personeel in dienst en we hebben ook geen kantoor pand. We zijn geen bedrijf of instituut, maar een netwerk.

Dit betekent dat we met weinig middelen toch heel veel doen. En dat we antwoorden bij elkaar in het netwerk zoeken. Elkaar verder helpen en er voor elkaar zijn is daarom nog steeds het anker van onze organisatie. Onze eigentijdse organisatie wordt gekenmerkt door een daadkrachtige en oplossingsgerichte aanpak.

We zijn een non-profitorganisatie met een professionele manier van werken, waarbij we veel goede ondersteuning van onze vrijwilligers krijgen. Verder zitten er veel beroeps- en professionele krachten waarop we altijd kunnen terugvallen. Zo blijven we ons netwerk optimaliseren, actualiseren en sterk houden.