De Wet Zorg en Dwang en de Cliëntenraad

24 feb De Wet Zorg en Dwang en de Cliëntenraad

De Wet zorg en Dwang (Wzd) regelt onder welke voorwaarden zorgverleners mensen in hun vrijheid mogen beperken. De Wzd is voor mensen die zorg krijgen in de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg, zowel in een instelling als bij zorg aan huis. Het uitgangspunt van de Wzd is ‘Nee, tenzij’. Dat betekent dat mensen in principe vrijheid hebben. Alleen als het echt niet anders kan, mogen zorgverleners hen in hun vrijheid beperken. Maar ook dan moeten zorgverleners blijven zoeken naar alternatieven. De organisatie moet beleid opstellen waarin de nieuw aan te stellen functionarissen in het kader van deze wet zijn meegenomen.

De cliëntenraad heeft een belangrijke rol in het bewaken van de uitgangspunten van de Wzd. In dit filmpje leggen we in het kort uit wat de Wzd is, voor wie de wzd is, wat een Wzd-Cliënt Vertrouwens Persoon (CVP) is en wat de Wzd-klachtenregeling is. Ook leggen we uit wat een Wzd-functionaris is, het Wzd-beleidsplan en de Wzd-analyse.

Daarnaast geven we puntsgewijs aan wat de rol van de cliëntenraad is t.a.v. de Wzd. Behalve vinger aan de pols houden en gevraagd en ongevraagd advies geven, zijn er een aantal punten waarop de cliëntenraad formeel advies moet geven en zijn er een aantal punten waar de cliëntenraad Instemmingsrecht op heeft.

Dit filmpje duurt 3,5 minuten. Neemt u de tijd om te weten te komen wat de Wzd is en welke rol de cliëntenraad hierbij heeft?

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via: info@ncz.nl of bellen met 0900 5050800

 

Webinar Wet Zorg en Dwang en de Cliëntenraad, 6 mei, door Ria van Haren.

4 Reactie's
 • Tineke Sijp
  Geplaatst op 09:34h, 25 februari Beantwoorden

  Ik ontvang graag meer informatie over de specifieke aandachtspunten voor een Clientenraad Thuiszorg.

 • ryan berkhoudt
  Geplaatst op 22:22h, 08 mei Beantwoorden

  geachte mensen van het NCZ ik heb een vraag ik heb een ruim half jaar geleden een RM gehad die is er nu van af
  maar ik heb Wet Zorg en Dwang voor terug gekregen mijn vraag is kan het der van af ik mag maar 2 uur naar buiten per week
  en op me werk dagbesteding mag ik niet naar de winkels ik vindt dit niet kunnen mensen ik moet in me pauze naar de winkel om eten en drinken hallen en effe van je werkomgeving vandaan zijn ze doen me te kort in dat echt zo dat je vrijheid ontnomen wordt
  en ik weet niemand waar ik terecht kan kunnen jullie niet contact opnemen met de stichting profilazorg Puttershoek daar woon ik
  inmiddels hebben jullie advies voor me alsjeblieft waar ik me verhaal kan doen en van die WZD af kom ze luisteren niet naar mij en nog iets ik zit vrijwillig niet onvrijwillig wat ik wil hier wel zijn maar denk aan me toekomst en wil later ambulante hulp hoe kan ik daar komen ???

  Met Vriendelijke Groeten

  Ryan Berkhoudt

  • NCZ
   Geplaatst op 10:10h, 09 mei

   Beste Ryan, Helaas kunnen wij in deze niets voor jou betekenen. Heb je misschien een wettelijk vertegenwoordiger of mentor die wat voor jou kan doen? Deze zou bijvoorbeeld kunnen gaan naar de Klachtencommissie Wet zorg en dwang / Wvggz ( Stichting klachtencommissie Quasir)

Geef een reactie

NCZ