Zorgplafond en inkomensdiscriminatie helpen Hippocrates om zeep
Door Yvonne Baas

Donderdagavond 29 oktober in het programma Nieuwsuur bracht Thuiszorgorganisatie Allerzorg een heikel onderwerp onder de aandacht. Gods wegen zijn ondoorgrondelijk maar die van de zorgverzekeraars ook! Wat blijkt? Mensen die hun hele leven hard gewerkt hebben, keurig hun belastingcentjes hebben afgedragen en de ziektekostenverzekeringspremies en eigen risico’s die de pan uitrijzen, liggen eenzaam dood te gaan.
Ergens in een ongezellig, kaal hokje in een groot ziekenhuis. Dit terwijl ze zo ontzettend graag hun laatste dagen thuis, te midden van hun geliefden in hun vertrouwde omgeving hadden willen doorbrengen om aldaar in geborgenheid de laatste adem uit te blazen. Helaas…….de intensieve palliatieve thuiszorg die men hierbij nodig heeft en wenst, is er niet. Het gaat hierbij kennelijk niet uitsluitend om Allerzorg, alwaar men in sommige regio’s een cliëntenstop heeft ingesteld. Dit gebeurt in de gehele breedte van zorgaanbiedersland maar niemand durft verder zijn mond open te trekken en dit probleem aan de kaak te stellen. Te triest voor woorden! We hadden het toch zo goed geregeld allemaal. Wat ging er mis?
Respectloos
U zult het niet geloven maar: Het budget is op! Het zorgplafond bereikt! Dan betaalt de zorgverzekeraar gewoon niet uit. Belachelijk toch, een zorgplafond! Men betaalt als cliënt elke maand premie, het hele jaar, een leven lang. Er moet hoe dan ook dus te allen tijde dekking zijn, ook aan het eind van het jaar, daar ben je toch voor verzekerd lijkt mij. Waar nu sprake van is, dat zal toch zeker wettelijk niet toegestaan zijn? Dit MOET heel snel aangevochten c.q. opgelost worden. Mensen die op sterven liggen zijn hier toe zelf absoluut niet in staat, ook de familie heeft wel iets anders aan het hoofd. Daar wordt naar het schijnt, gretig gebruik van gemaakt. Over respectloos gesproken.
Niet alleen verliezen ouderen, zieken en gehandicapten hun zorg; door dit beleid verliezen vele duizenden zorgmedewerkers hun baan. De teller op http://www.ontslagenindezorg.nl/ loopt door.
Laatste kwartaal
‘k Zie het al gebeuren, dat je een aanrijding krijgt in het laatste kwartaal van het jaar, of dat je huis affikt en dat de verzekering gewoon ijskoud niet uitbetaalt, jammer joh, omdat nu net de pot leeg is. En er dan ook nog mee weg komen! Autoschadebedrijven en andere probleemoplossende bedrijven die daar dan in voorzien, moeten het maar even voorschieten, net zoals nu van de zorgaanbieders wordt verwacht! Dat klaart lekker op voor de economie. De één na de andere leverancier die van deze inkomsten afhankelijk is, moet wel aan zijn verplichtingen voldoen en gaat in no time op de fles, dat kan ik als eenvoudige huisvrouw nog wel bedenken. Naar verluidt, hebben zorgaanbieders vorig jaar ook al vele uren zorg geleverd, die zij uiteindelijk niet vergoed hebben gekregen van betreffende zorgverzekeraars. De cliënten zijn dan wel geholpen maar dit kan toch de bedoeling niet zijn!
Fragmentarisch behandelen
Al een tijdje zit ik in de Centrale Cliënten Raad van AllerZorg, veel informatie passeert de revue en de vergadertafel. Maar ook tijdens mijn verblijf in het ziekenhuis, het verpleeghuis en bij diverse revalidatietrajecten, heb ik ontzettend veel voorbij zien komen waarbij de haren je ten berge rijzen. Aan de ene kant worden mensen gekort op van alles en nog wat, terwijl aan de andere kant het geld er met scheppen uit vliegt. De afdeling ‘zinloze behandelingen’, draait overuren en altijd volle bak. Zo lang mogelijk mensen in traject houden, omzet is omzet, uurtje factuurtje. Geen enkele arts krijgt een bonus omdat hij iemand beter maakt. Geneesheren die al jarenlang uitsluitend dure pillen voorschrijven en doorverwijzen, kortom van genezen is bijna geen sprake meer! Dat levert te weinig op. Het fragmentarisch behandelen per specialisme is zo ver doorgevoerd, dat er niet of nauwelijks nog naar de mens als zodanig wordt gekeken.
Wat is er nog over van de eed van Hippocrates, die zij allen hebben afgelegd? Het cliëntperspectief, zorg en welzijn, de kwaliteit van leven, het allerhoogste goed, wordt hierbij volledig uit het oog verloren.
Inkomensdiscriminatie
Hebt u, lezer dezes, enig idee hoe we deze praktijken op korte termijn de wereld uit kunnen helpen en hoe we dit het beste kunnen aanvliegen? Er is nl. nog veel meer stront aan de knikker. Er is sprake van een enorme inkomensdiscriminatie (en niet uitsluitend in de zorg) Steeds meer producten en diensten zijn uitsluitend toegankelijk voor mensen met voldoende geld. Voorbeelden hiervan lever ik op aanvraag, maar die bent u vast en zeker zelf ook al in groten getale tegen gekomen. Alleen dit jaar al 500 medicijnen geschrapt uit de basisverzekering. Steeds meer mensen moeten kiezen: haal ik iets te eten of mijn pillen. Wegens geldgebrek wordt men uit de aanvullende verzekering geknikkerd, kan men de tandartsmodule niet meer betalen, waar gaat dit in vredesnaam naartoe? Het eind is nog lang niet in zicht naar verluidt! Premies en eigen risico stijgen vrolijk door. Binnenkort ook voor de huisarts steeds de knip trekken?
Alle goede ideeën zijn welkom, hoe krijgen we bestuurders, politici, zorgverzekeraars etc. op korte termijn zo ver dat hier direct een eind aan komt, aan deze mensonterende situatie. Iedereen zou, gezien de verplichte ziektekostenverzekering, in gelijke mate zorgwaardig moeten zijn, ongeacht zijn/haar inkomen! Feodale toestanden van dit kaliber passen absoluut niet in onze democratie.
Namens duizenden zorgbehoevende cliënten en zorgmedewerkers, bedankt voor het meedenken,
IK ZEG: “ZORGEN MOET JE DOEN – NIET MAKEN”
Yvonne Baas
Download hier de blog van Yvonne Baas
Noot NCZ: Zowel CZ als VGZ hebben aangegeven niet geïnformeerd te zijn geweest. De patiëntenstop bestaat niet meer.
Melkquotum afgeschaft ouderen quotum ingevoerd
Yvonne Baas
Kijken we naar de 30 http://www.mensenrechten.nl/wat-zijn-mensenrechten/mensenrechten-op-een-rij waar in 1948 de Algemene Vergadering Van de Verenigde Naties unaniem enthousiast over was, komen er steeds meer mensen m.i. een stevig stukje te kort.
Het Ministerie van Trieste Zaken lijkt gebukt te gaan onder een razendsnelle toename van het aantal kwesties dat daar kennelijk thuis hoort.
Wat een ontzettend domme opmerking zeg, daar heb je voor betaald. Dat verondersteld dat er mensen zijn die meer rechten hebben dan anderen want die hebben er immers voor betaald. Anderen hebben er niet voor betaald? Bovendien als alle zorg betaald was, dan was er ook geen probleem, of verondersteld u dat nadat men voor alle zorg betaald heeft dat geld zoekgemaakt is en nu is het op. Als patiëntenorganisatie hoef je natuurlijk zelf geen keuzes te maken over hoe het geld dat er wél is besteed moet worden, dat kun je fijn aan anderen laten en die dan daarna kunt bekritiseren over hun keuzes.
Bij onze geboorte hebben onze ouders een ziektekostenverzekering afgesloten, Ten eerste is dit verplicht. Ten tweede met de bedoeling dat als je iets komt te mankeren, dat je kunt rekenen op een optimale behandeling en kwaliteitszorg waar ons land om bekend staat. Het zal nooit de bedoeling geweest zijn dat het één na het ander ineens niet meer onder de dekking van deze verzekering valt. Zoals nu ook met honderden medicijnen het geval is. Het kan en mag nooit zo zijn dat voor mensen met voldoende financiële middelen alle zorg toegankelijk is, omdat zij naar wens en behoefte kunnen inkopen, terwijl de minder bedeelden creperen.