Marika Biacsics is als medeoprichter van het Netwerk Cliëntenraden in de Zorg (NCZ) al sinds 2007 betrokken bij- en bezig met- het cliënten perspectief in de zorg. Zij is van 2009 t/m 2013 voorzitter van het bestuur geweest, van 2014 t/m 2018 netwerkvoorzitter en sinds 2018 is zij directeur-bestuurder van NCZ. Marika is nauw betrokken geweest bij het tot stand komen van de aanpassingen aan de Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (Wmcz 2018) en zij staat al 15 jaar (centrale) cliëntenraden in de gehele zorgsector bij met raad en daad. Zij geeft presentaties/workshops aan cliëntenraden en zorginstellingen over de functie, rol, taak, positie, rechten en plichten, de medezeggenschapsregeling, het contact met de achterban, het profileren en het werven van nieuwe leden maar ook over klachten en geschillen, cliëntenrechten en de wettelijke vertegenwoordiging van cliënten. Inspraak en Medezeggenschap daar draait het bij Marika om en haar motto en drijfveer is: "Inspraak moet leiden tot Invloed!"
Gaat het werkelijk ergens over? “Inspraak zonder inzicht geeft uitspraken zonder uitzicht”.
Een cliëntenraad moet ook weer niet te hoog van de toren blazen.
Het belang van goede communicatie zodat dit soort situaties (waar uiteindelijk de cliënt/patiënt de dupe van is), kan worden voorkomen. De praktijk leert echter ook dat ‘iets’ vaak anders is dan het lijkt en dat je de media nooit helemaal moet geloven!
Volgens de wet Wmcz (wet medezeggenscgap clienten in de gezondheidszorg ) is de instelling verplicht de juridische kosten te betalen bijj een geschil tussen instelling en clientenraad. Dit heeft niets met een eventueel budget van de cr of CCR te maken.
Dat klopt! Het gaat hier, meen ik, niet om de juridische kosten maar om een CR die niet tevreden is met het jaarbudget. De praktijk leert echter dat ‘iets’ anders kan zijn dat het lijkt en dat de media zaken weleens verdraaien..!
Buiten het feit wie al dan niet in zijn gelijk staat (laat dat maar aan een rechter over), weet ik niet beter dan dat de besluitvorming van een cliëntenraad minimaal met meerderheid van stemmen (zo niet met instemming van allen) genomen wordt.
Daar heb je gelijk in! In sommige gevallen blijkt dat dus niet te lukken, getuige de situatie die is ontstaan.
De eerste vraag die het artikel bij mij oproept is waarom een cliëntenraad zo’n enorm hoog budget tot zijn beschikking heeft en waar dit aan besteed wordt.
Deze cliëntenraad is niet bekend bij NCZ. Het artikel is via via bij ons terecht gekomen en wij hebben het bericht ter informatie geplaatst. Het roep in ieder geval vragen en discussie op!