Het Zorginstituut Magazine is het gratis kwartaalblad van Zorginstituut Nederland. Het bevat nieuws en achtergrondartikelen over het Zorginstituut en de zorg in Nederland.

Zorginstituut Magazine september: Dialoog

De NZa en het Zorginstituut hebben met het advies ‘Passende zorg’ een vertaling gemaakt van de publieke kernwaarden anno 2021: zorg moet waardegedreven zijn, samen met en dicht bij de patiënt georganiseerd. Ook moet zorg bijdragen aan maatschappelijk functioneren. Wij zijn de dialoog gestart die moet gaan leiden tot verdere inrichting van de kernwaarden. En we gaan door het uitbrengen van signalementen de kwaliteit van zorg spiegelen aan die kernwaarden. Zo komt passende zorg dichterbij.

In dit Zorginstituut Magazine van september leest u onder meer wat passende zorg kan betekenen voor mensen met kanker. Ook leest u over het Landelijk Netwerk de Groene OK, een initiatief om de CO2-uitstoot in de zorgsector te verminderen. En: een deel van de mensen met chronische migraine is gebaat bij behandeling met CGRP-remmers. Het Zorginstituut adviseert deze middelen te vergoeden – maar wel onder strikte voorwaarden.

Langdurige zorg: naar een optimale kennisinfrastructuur

Op pagina 14 leest u het artikel over een optimale kennisinfrastructuur. Marika Biacsics, directeur van NCZ leverde hier ook een bijdrage aan.

In de langdurige zorg is veel behoefte aan kennis. Welke zorg is effectief? Wat draagt het meeste bij aan de kwaliteit van leven van cliënten? Soms ontbreekt die kennis volledig. Soms is die kennis er wel, maar bereiken wetenschappelijke inzichten de werkvloer niet en horen wetenschappers de ervaringen van zorgmedewerkers niet. Het ministerie van VWS heeft het Zorginstituut gevraagd de kennisinfrastructuur te evalueren.

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *