Zorg gaat nutteloze regels opruimen

Nieuwsbericht | 28-10-2015 | 18:22 Rijksoverheid.nl

Zorg gaat nutteloze regels opruimen
Minister Edith Schippers

‘Dit is het juiste moment om regeldruk te lijf te gaan; je moet het ijzer smeden als het heet is.’ Dat zei minister Edith Schippers (VWS) vandaag op de door haar georganiseerde actiedag ‘Merkbaar Minder Regeldruk’. Om het streven van merkbaar minder regeldruk in de praktijk te brengen lanceerde Schippers vandaag de ‘Innovatieplaats Cure.’ In dit programma is plaats voor 15 experimenten waarbinnen partijen regels buiten werking kunnen stellen. Zorgaanbieders kunnen zich vanaf vandaag aanmelden. Meer informatie is te vinden op de website Aanpak regeldruk.

Schippers: ‘Iedereen is er van overtuigd dat we zinvolle informatie moeten hebben, zinvol voor patiënt, aanbieder en verzekeraar. Maar we moeten af van de onnodige ballast. De bezem moet door de bureaucratie en wirwar van formulieren die we elkaar aandoen. Daarvoor is vertrouwen in elkaar noodzakelijk.’ Tijdens de actiedag in Amersfoort spraken patiënten, zorgverleners, zorgaanbieders, verzekeraars en de overheid met elkaar over de beste manieren om de regeldruk in de zorg aan te pakken. Ook waren er succesvolle voorbeelden van partijen die samenwerken om de regeldruk te verminderen.

Het Roer Moet Om
Een van deze voorbeelden is ‘Het Roer Moet Om’. Dit traject werd deze zomer op een succesvolle wijze afgerond en leidt tot een forse vermindering van het aantal formulieren dat huisartsen in moeten vullen. Schippers wil dit traject nu uitbreiden naar andere zorgsectoren, zoals de fysiotherapie en apothekers. Hiervoor gaat zij de komende tijd om de tafel met zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Doel is om onnodige en beklemmende regels af te schaffen. Samenwerking is hierbij volgens Schippers cruciaal. Zij wil samen met partijen op een heel praktische manier formulieren één voor één bekijken en de vraag stellen: waar is dit nou goed voor? De eerste bijeenkomst vindt op initiatief van Zorgverzekeraars Nederland plaats op 3 november.

 

De Rode Knop

Veel regels binnen zorginstellingen zijn zelf bedacht en in de loop der jaren toegenomen. Viattence Heerde (wonen, welzijn, zorg) heeft hiervoor het project De Rode Knop bedacht.

rode-knop-300x240
De Rode Knop

Zie hier informatie over het project ‘De Rode Knop’ van Viattence. 

Lees hier het document ‘Wij drukken op de Rode Knop’ van Viattence. 

NCZ is in gesprek met Viattence om het project ‘De Rode Knop’ ook onder de aandacht te brengen van cliëntenraden zodat zij dit op hun beurt op de agenda kunnen krijgen van bestuurders als mogelijke praktische oplossing om onnodige regels terug te dringen! Binnenkort hierover meer. Bent u al geïnteresseerd? Laat het ons weten!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *