Nederlandse ziekenhuizen hebben door middel van een gezamenlijk initiatief onlangs een nieuwe website gelanceerd waarin zij inzicht geven in hun kwaliteitsgegevens. Ziekenhuizen meten ieder jaar wat de kwaliteit van hun zorg is en houden deze cijfers ook bij voor de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en Zorginstituut Nederland. Door op een overzichtelijke wijze deze informatie te delen op www.ziekenhuischeck.nl kan men als patiënt per ziekenhuis en zelfs ook per behandeling vergelijken welke kwaliteit van zorg waar wordt geleverd. De gegevens zeggen iets over de kwaliteit van zorg, maar ook over wachttijden en heropnames. Gegevens op ziekenhuischeck.nl zeggen echter niets over de kwaliteit van een individuele behandeling.

Ziekenhuizen maken bekend welke behandelingen zij uitvoeren, maar ook voor welke behandelingen zij bijvoorbeeld een samenwerkingsverband hebben. Informatie over verwijzen naar meer gespecialiseerde ziekenhuizen wordt hiermee ook vereenvoudigd. Daarnaast kan een ziekenhuis ook een toelichting geven waarom een uitkomst lager of juist hoger is.

Door deze informatie toegankelijker te maken doen ziekenhuizen een grote stap naar het beschikbaar maken van keuze informatie.

De cijfers komen tot stand uit jaarlijks onderzoek naar wat alle mensen in Nederland vinden van de ziekenhuizen. Het onderzoek vindt plaats in alle regio’s van Nederland, in totaal worden minimaal 12.000 mensen ondervraagd. Niet alleen patiënten geven hun mening, maar ook vrienden, familie, bezoekers en inwoners van de regio. Iedereen heeft immers wel eens te maken met het ziekenhuis.
De vragen gaan niet alleen over de kwaliteit van de behandeling, maar ook over de manier waarop je wordt geholpen. Het onderzoek wordt gedaan in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. De ziekenhuizen hebben zelf geen invloed op de uitkomst.

Benieuwd geworden naar de kwaliteit van jouw ziekenhuis? Kijk dan hier: www.ziekenhuischeck.nl 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *