scherp op ouderenzorg

Medio 2016 schreef columnist Hugo Borst een brief aan staatssecretaris Marin van Rijn (VWS) over de volgens hem abominabele ouderenzorg in Nederland. Samen met Carin Gaemers, lid van de cliëntenraad van de Rotterdamse zorginstelling Laurens, besloot Borst om een manifest (scherp op ouderenzorg) op te stellen. In 10 punten werd uitgelegd hoe Nederland beter voor hulpbehoevende ouderen zou kunnen zorgen. Borst en Gaemers beschreven wat er allemaal fout ging waarna er 2 miljard euro beschikbaar kwam voor verpleeghuiszorg.

Dezelfde auteurs willen nu voorbeelden geven van goede zorg aan ouderen, als inspiratie hoe het geld te investeren.
In samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds presenteren zij een “witboek” met zeker 150 positieve verhalen van verzorgers en familieleden. Het boek werd minister Hugo de Jonge (VWS) ter inspiratie aangeboden en dient als leidraad voor de ouderenzorg in Nederland, zodat de twee miljard euro die extra is uitgetrokken voor de verpleeghuiszorg de komende kabinetsperiode terechtkomt bij de ouderen die het zo hard nodig hebben.

Uit de vele verhalen komt vaak naar voren dat kleinschalig wonen een belangrijke voorwaarde voor goede zorg is. In relatief kleine setting wordt veel samen gedaan waardoor het verpleeghuis een verlengstuk van het eigen huis is met veel aandacht voor de bewoners en niet alleen dient als een medische omgeving.
Het Nationaal Ouderenfonds roept op om de handen ineen te slaan door de scherp op ouderenzorg te tekenen. Ter inspiratie ontvangt eenieder het ‘witboek’ als download in de mail.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Hartstikke goed! Een positief kritisch geluid en in de laatste alinea een korte maar begrijpelijke en wezenlijke kwaliteitsopvatting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *