Incidenten melden en bespreken
In de Wkkgz betekenis staat vermeldt dat iedere zorgaanbieder verplicht is om een interne procedure ‘Veilig Incident Melden’ (VIM) op te zetten, waarin staat hoe medewerkers en de organisatie omgaan met incidenten en signalen over incidenten.
De zorgverlener mag dit niet alleen opstellen, maar doet dit samen met de cliëntenraad, of een representatieve groep personen die cliënten vertegenwoordigen. Hierover hebben ze een verzwaard adviesrecht gekregen. Het is een interne procedure, wat betekent dat de gegevens die in de VIM zijn opgenomen niet openbaar zijn. Cliënten krijgen geen inzage en de gegevens mogen ook niet door de Inspectie Volksgezondheid worden opgevraagd.
Tenslotte mag de inhoud in de regel niet worden gebruikt voor eventuele toekomstige civiel- strafrechtelijke of tuchtrechtelijke procedures. Het Openbaar Ministerie mag de gegevens alleen opvragen in zeer uitzonderlijke gevallen. Dit klinkt misschien onlogisch, maar de regeling is juist bedoeld om medewerkers in de zorgverlening de kans te geven om veilig een melding te kunnen doen, zonder dat dit achteraf tot vervelende consequenties kan lijden. Het uiteindelijke doel is niet een negatieve prikkel, maar juist de wens dat zorgprofessionals hun bevindingen met elkaar bespreken waardoor de kwaliteit van de zorg zal verbeteren.
Meldplicht
De meldplicht naar de Inspectie gezondheidszorg is uitgebreid. Het was al verplicht om seksueel misbruik en calamiteiten te melden, maar met de Wet kwaliteit klachten en geschillen zorg is dit ook verplicht voor alle vormen van geweld binnen de relatie zorgprofessional en client.
Ook bij ontslag wegens ernstig disfunctioneren is een melding verplicht, maar ook als een medewerker zelf opstapt omdat hij niet (meer) voldoet aan de eisen die de zorginstelling stelt aan een bepaalde functie. De inspectie zal na een melding in gesprek gaan met de zorgverlener en onderzoekt of er naar aanleiding van de melding verdere maatregelen nodig zijn om goede zorg te garanderen. Beoordeeld de inspectie het ontslag als terecht, dan komt dit in een rapport dat de inspectie vijf jaar zal bewaren.
Gaat de zorgmedewerker solliciteren bij een andere zorginstelling dan kan de inspectie tijdens het verplichte informatieonderzoek doorgeven dat er eerder sprake is geweest van ontslag wegen disfunctioneren. Hierdoor zal de betrokken persoon niet zomaar bij een andere werkgever aan de slag kunnen gaan, waardoor de kwaliteit van zorg beter gewaarborgd blijft.