Elke dag werk je als verpleegkundige of verzorgende in de wijk samen om die zorg te geven die past bij de vraag van jouw cliënt. Iedereen heeft daarbij zijn eigen rol. Toch was nog niet met alle partijen in de wijk afgesproken waar die goede zorg aan moet voldoen. Daarvoor is nu het Kwaliteitskader Wijkverpleging.
In dit Kwaliteitskader staat hoe je de zorg zo goed mogelijk kunt organiseren en wat je daarvoor van jezelf, je cliënt en je werkgever mag verwachten. Samen leren en verbeteren, dat is het uitgangspunt.
Preventie, de beste zorg voor jouw cliënt en leren en verbeteren staan centraal. Het is de bedoeling dat in 2019 iedereen in de wijk met het Kwaliteitskader werkt.
V&VN maakte een werkdocument waarmee je aan de slag kunt. Klik HIER om het werkdocument “Werken met het Kwaliteitskader Wijkverpleging” te downloaden.
Het Kwaliteitskader Wijkverpleging stelt de cliënt centraal. Wat iemand zelf wil en kan, vormt het uitgangspunt voor zorgprofessionals om goede zorg en ondersteuning te geven. Verpleegkundigen en verzorgenden zullen daarbij steeds meer een beroep doen op de zelfredzaamheid van de cliënt en zijn omgeving. Wijkverpleging wordt in het kwaliteitskader beschreven als een team dat zich met partners in de buurt inzet voor de gezondheid en zelfredzaamheid van de cliënt. Verpleegkundigen en verzorgenden helpen niet alleen thuis, maar zijn ook preventief in de wijk actief. De verpleegkundigen schakelen waar nodig met mantelzorgers en meer gespecialiseerde hulpverleners, bijvoorbeeld in de geriatrie, dagbesteding of sociaal werk.
Het Kwaliteitskader Wijkverpleging is opgested door brancheorganisaties ActiZ, Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN), Patiëntenfederatie Nederland (PN), V&VN en Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Het Zorginstituut Nederland (ZIN) heeft het kwaliteitskader voor de wijkverpleging in juni 2018 vastgesteld.
Klik HIER om het volledige Kwaliteitskader Wijkverpleging te downloaden.