De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, Patiëntenbegrijpen en Patiëntenfederatie Nederland organiseren samen het webinar: Patientenparticpatie – Echt Waardevol op 1 oktober 2020. Over samen beslissen en samen besturen.

In dit webinar wordt het containerbegrip patiëntenparticipatie voor u- en met u- vertaald naar de betekenis in de praktijk. Wat kan het betekenen en hoe werkt het (wel).

Met bijdragen van o.a.:
Ella Visserman (Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenverenigingen)
Karin Prantl (Nierpatiëntenvereniging Nederland)
Jannie Oskam (Sociaal wetenschapper en auteur)
Judith Herder (Longarts Meander MC)
Lydia Barberio (Directeur Longkanker Nederland)
Inge Tra (Programmamanager Patiëntenparticipatie CZ)
Carlo Schippers (Patientenbegrijpen.nl)

Veel mensen in de zorg zien dat patiëntparticipatie effectief kan zijn. Het kan zorgverleners helpen om betere beslissingen te nemen en de therapietrouw van medisch beleid te verhogen. Het kan beleidsmakers en managers helpen om middelen effectiever te besteden. En het kan patiënten helpen om meer autonomie te ervaren, om beter geïnformeerd te zijn en betere gezondheid te realiseren. Toch worstelt iedereen ook regelmatig met het waardevol maken van de samenwerking tussen zorgprofessional en patiënt. Zo is het goed en tijdig informeren van patiënten vaak een uitdaging. In de spreekkamer is er niet altijd de rust en de vaardigheid om patiënten in beslissingen te betrekken. Managers en beleidsmakers hebben vaak hun plan al gemaakt wanneer ze bedenken dat er een patiënt in had moeten meedenken.

Aan de kant van de patiënt is het niet anders: patiënten ervaren onzekerheid of willen niet tot last zijn en aarzelen om actief mee te beslissen in een consult. Patiëntenorganisaties willen naar meer intensieve vormen van participatie toe en dat vergt voor hen ook nieuwe expertise.

De vraag die in dit webinar centraal staat is hoe we de participatie op diverse gebieden in de zorg echt waardevol kunnen maken. En omdat de waarde van de zorg bepaald wordt door wat elke individuele patiënt ontvangt, beginnen we in de spreekkamer: wat is daar nodig om patiëntparticipatie waardevol te maken. Vervolgens vragen we ons af hoe patiëntparticipatie van nut kan zijn in de ondersteunende processen om de spreekkamer heen tot uiteindelijk de bestuurskamer.

Programma

13:45 inloop
14.00 Opening door Ella Visserman (NFK)

Tussen 14.00 en 16.30 Vier korte presentatie sets door twee sprekers van 10 minuten met na iedere set ruimte voor discussie.

De vier thema’s:
Patiëntenparticipatie in de spreekkamer en opleiding
Patiëntenparticipatie praktijkvoorbeelden
Co-creatie tussen patientenvereniging en zorgverlener
Patiëntenparticipatie in bestuurskamer en beleid

Door experts van patiëntenverenigingen, ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Vanuit het perspectief van de werkvloer, projecten en het management.​

16.40 wrap up door Ella Visserman (NFK)
17.00 einde

Het webinar is gratis. Ook (centrale) cliëntenraden en hun belanghebbenden zijn van harte welkom!

Schrijf hier in voor het webinar

 

Vergelijkbare berichten

4 reacties

    1. Beste Marie-Christine, dit is geen webinar van NCZ maar van een externe organisatie. In het bericht staat een link naar de organisatie en daar kan de vraag gesteld worden. Dezelfde vraag heb ik overigens ook gesteld, maar daar nog geen antwoord op gekregen.

    1. Beste Conny,
      In het bericht staat een link naar de organisatie die dit organiseert, en een link naar een inschrijfformulier. Zodra je je hebt ingeschreven ontvang je uitleg over het vervolg. Hartelijke groeten, Marika Biacsics

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *