Het belang van eerstelijnsvoedingszorg tijdens de Week van de Zorg ( 9 t/m 15 mei in België)

Voeding is ook de zorg van de zorgOmdat de gevolgen van ondermaatse kwalitatieve voeding op niet-overdraagbare ziekten (NCDs of non-communicable diseases) groter zijn dan die van tabak, alcohol en onvoldoende bewegen samen, wordt er door de recent opgerichte Beroepsvereniging van Chefs Gastro-engineering en Zorg aandacht geschonken aan de kwaliteit van de maaltijden in de zorg.

Nogal wat beleidsmakers huldigen de gedachte dat voeding geen deel uitmaakt van de zorg. Zij zien maaltijdenverstrekking als een non-core business van de zorginstellingen; een activiteit die best kan uitbesteed worden.

Te kort door de bocht en een achterhaalde zienswijze vinden de professionele chefs in de zorg. Wetenschappelijke studies tonen aan dat voeding wel degelijk een rol speelt in de zorg en de ligduur van een patiënt kan verkorten.
Het begint bij de kwaliteit van de ingrediënten, heeft betrekking op het professioneel bereiden ervan waarbij rekening wordt gehouden met de behoeften en beperkingen van de zorgontvangers en eindigt bij het serveren van de maaltijden.

De beroepsvereniging van chefs is niet alleen opgericht om een vinger op de wonde te leggen, maar ook om het probleem op te lossen. Leden van de vereniging werken al jaren mee aan oplossingen van het probleem, zowel in Vlaanderen als in Nederland.
Zo werken chefs mee aan het verder Europees opschalen van de opleiding Chef Gastro-engineering en spelen ze ook een rol in wetenschappelijk onderzoek dat samen wordt opgezet met universiteiten en hogescholen in Vlaanderen en in Nederland. Denk aan smaaksturing voor patiënten met kanker, textuurmodificatie voor patiënten met slikstoornissen, preventie van ondervoeding bij ouderen en smaaksturing bij covid patiënten in het recente verleden.

Informatie:

Lobke van den Wijngaert, voorzitter
E-mail: v.d.wijngaertlobke@primaryfoodcare.com
Tel: +32 472 044 982

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *