Chefs gespecialiseerd in selectieve smaaksturing voor patiënten met kanker spelen een centrale rol in een groot gelijklopend onderzoek in Vlaanderen en Nederland.

Op 4 februari 2022 was het Wereldkankerdag.

Op die dag ging ook de onderzoeks- en implementatiegroep Vlaanderen – Nederland rond “Smaak- & Slikstoornissen bij Patiënten met Kanker” van start met een uniform gestandaardiseerde en wetenschappelijk onderbouwde aanpak van smaaksturing.

Tot zeventig procent van de mensen die behandeld worden met chemo krijgt te maken met een verstoring van hun smaakwaarneming. Hierdoor wordt eten niet meer als lekker ervaren en kunnen ze slechter gaan eten, ernstig vermageren en ondervoed raken.

Aan kanker gerelateerd gewichtsverlies wordt geassocieerd met verminderde overlevingskansen, met een slechtere kwaliteit van leven en een verminderd goed verdragen van chemotherapie.

Door gebruik te maken van selectieve smaaksturing (gepersonaliseerde recepten van brood en gerechten) bieden smaakcentra o.l.v. speciaal opgeleide chefs oplossingen op maat aan voor smaakproblemen tijdens of na een oncologische behandeling.

Een multidisciplinaire onderzoeks- en implementatiegroep die bestaat uit artsen, wetenschappers, ingenieurs, verpleegkundigen, diëtisten en chefs gastro-engineering uit Vlaanderen en Nederland slaan de handen ineen en willen vaststellen in welke mate de gepersonaliseerde recepten een invloed hebben op de individuele smaakbeleving van de patiënt en op de algemene levenskwaliteit.

Patiënten met smaakafwijkingen door chemotherapie kunnen zich GRATIS laten bijstaan in ziekenhuizen (*) in Vlaanderen en in Nederland.

Met dank aan het Nationaal Fonds Tegen Kanker uit Amsterdam, Stichting tegen Kanker België, Three Rivers FoodDelta en farmaceutische bedrijven.

(*) Deelnemende ziekenhuizen: AZ Delta Roeselare – AZ Voorkempen Malle – O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem – UZA Antwerpen

Opstartende ziekenhuizen: UZ Gent

Voorbereidende fase: AMC Amsterdam – AZ Maria Middelares Gent – Beatrixziekenhuis Gorinchem – Catharina Ziekenhuis Eindhoven – HeiligHartziekenhuis Lier – Ikazia Ziekenhuis Rotterdam – Isala Ziekenhuis Zwolle – IJsselland Ziekenhuis Capelle aan den IJssel – Meander Medisch Centrum Amersfoort – UMC Groningen

Smaakcentra: ScCAVDS Grave – ScCFrankeland Schiedam –– ScCLET Zwijndrecht- ScCS2 Malle

 

Meer weten of contact:

Vlaanderen: Lobke Van den Wijngaert – v.d.wijngaertlobke@primaryfoodcare.com – 0032472044982

Nederland: Eric van Reenen – 0031621468815

 

 

 

 

 

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *