
In verpleeghuizen wordt eten nog steeds vooral als een kostenpost gezien. Elk huis heeft legio protocollen, maar een beleid op eten en drinken ontbreekt vaak. Sta eens stil bij wat we onze vaders en moeders voorschotelen..
Toch is Hans Everse, chef en adviseur gezonde voeding, optimistisch over de toekomst. Hij vertelt tijdens het Symposium 3G op 17 mei hoe je eten weer op de kaart kunt zetten. Hoe je ervoor zorgt dat de maaltijden voor de bewoners weer het hoogtepunt van de dag worden. Het allerbelangrijkste is: weet wat je de mensen geeft.
Stap voor stap
Hans is groot voorstander van lekker en gezond eten. En dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Hans legt uit: “Biologisch geteeld, liefst in eigen regio: het is allemaal prachtig. Maar begin vooral met wat op korte termijn haalbaar is. Begin met het stellen van de juiste vragen: waarom gebruik je knoflookpoeder in plaats van verse knoflook? Waarom maak je de soep niet met verse producten? Wat doet het met bewoners als zij mogen helpen met de bereiding? Kun je zorgmedewerkers wel laten koken?’’.
Wat leer je van Hans tijdens het Symposium 3G
Hans is een man van de praktijk. Hij weet wat in een verpleeghuis leeft en hoe je mensen met eten weer blij kunt maken. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en al snel denk je: ’oh maar dat kan bij ons ook’. Hans geeft je geen handvatten voor het schrijven van ingewikkelde beleidsstukken. Hij zorgt wel dat je opnieuw naar het bereiden van maaltijden kijkt. Je krijgt ontelbare praktische tips om de eerste stappen van het verbeterproces te zetten. En misschien valt het dan met die kostenpost toch wel mee.
Hans Everse
Hans Everse houdt van afwisseling. Hij is al meer dan 20 jaar actief als chef-kok en ondernemer in de horeca, catering en gezondheidszorg. Hij zet zijn kennis als chef graag in voor zorginstellingen. Hij kookt nog steeds, coacht koks en ontwikkelt en produceert streekproducten.
Lees hier ons interview ‘Omarm vers en gezond eten en drinken in de gezondheidszorg’ met Hans