Arnhem

16 uur per maand

Sluitingsdatum 1 augustus

Vanwege het aflopen van de tweede termijn van de huidige voorzitter zoeken wij voor de Clientenraad van Klimmendaal, locatie Arnhem, per 1 november 2024 een Voorzitter Clientenraad (vrijwilligersfunctie) voor gemiddeld 16 uur per maand.

Vacature Voorzitter Clientenraad bij Klimmendaal

Over de cliëntenraad bij Klimmendaal

Als je door ziekte, aangeboren beperkingen of een ongeluk begrensd bent in je doen en laten, kan revalidatie (bij Klimmendaal) een oplossing bieden.

In een zorginstelling waar de patiënt centraal staat, is cliëntmedezeggenschap vanzelfsprekend. Binnen Klimmendaal behartigt de Cliëntenraad de gezamenlijke belangen van de patiënten. Dit betekent dat de Cliëntenraad de inspraak en positie van patiënten versterkt door het gevraagd en ongevraagd geven van adviezen vanuit patiëntperspectief. De Wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (WMCZ 2018) geeft Cliëntenraden een stem in de organisatie. Zo heeft de Cliëntenraad instemmingsrecht over bijvoorbeeld voeding, veiligheid, gezondheid en hygiëne. Ook heeft de Cliëntenraad adviesrecht bij onderwerpen als fusie of samenwerking, verhuizing of een ingrijpende verbouwing, een belangrijke inkrimping, uitbreiding of andere wijziging van werkzaamheden, de begroting of de jaarrekening. 

Wat worden jouw werkzaamheden?

Als voorzitter behartig je samen met de Cliëntenraad de gemeenschappelijke belangen van onze patiënten. Je bent het gezicht en de woordvoerder van de Cliëntenraad binnen en buiten Klimmendaal. De volgende werkzaamheden verricht je:

 • Voorbereiden en voorzitten van de overlegvergaderingen met de Cliëntenraad en tussen Cliëntenraad en Raad van Bestuur.
 • Aansturing en begeleiding van de leden en de ambtelijk secretaris.
 • Doorontwikkeling op de visie van de rol van de Cliëntenraad binnen Klimmendaal en de vertaling daarvan in activiteiten.
 • Bewaking van de activiteitenplanning van de Cliëntenraad – en natuurlijk neem je zelf ook een deel van de uitvoering op je.
 • Houden van voortgangsgesprekken met de leden, minimaal tweemaal per zittingsperiode van 4 jaar.

En verder is het belangrijk dat je:

 • Verantwoordelijk bent voor de aansturing en begeleiding van de acht leden van de Cliëntenraad en de ambtelijk secretaris.
 • De werkzaamheden en prioriteiten van de Cliëntenraad verbindt met de strategie van Klimmendaal.
 • Gemaakte afspraken binnen de Cliëntenraad en met de Raad van Bestuur bewaakt zodat die worden nageleefd.
 • Verantwoordelijk bent voor de sfeer binnen de raad en zorg draagt voor een veilige samenwerkingsomgeving voor alle deelnemers.
 • De Cliëntenraad binnen en buiten de Klimmendaal vertegenwoordigd.

Wat vragen wij?

De juiste kandidaat is een ervaren voorzitter van een (Cliënten)raad of brengt op andere wijze bestuurlijke ervaring met zich mee. Je hebt een visie op en affiniteit met de ontwikkelingen in de (revalidatie)zorg en de rol van de medezeggenschap. Je kent (de bedoeling van) de wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (WMCZ2018) en weet vanuit die basis de gemeenschappelijke belangen van patiënten te behartigen. Je hebt een kritische, positieve en constructieve houding en beschikt over uitstekende communicatieve en leidinggevende vaardigheden. Je kunt enthousiasmeren, verbinden, bijsturen, prioriteren, delegeren en beslissingen nemen.

Daarnaast:

 • Heb je aantoonbare affiniteit met planning & controle en beschik je over voldoende kennis om financiële rapportages te kunnen beoordelen.
 • Ben je minimaal 16 uur per maand beschikbaar voor de Cliëntenraad en ben je daarnaast bereikbaar en beschikbaar voor zowel de leden van de Cliëntenraad als voor andere stakeholders.
 • Ben je bij voorkeur woonachtig in de regio waarin Klimmendaal haar vestigingen heeft.

Wat hebben wij te bieden?

Een prettige, betrokken werksfeer in enthousiaste, hardwerkende en collegiale teams. Leden van de Cliëntenraad ontvangen voor hun inzet een vacatievergoeding. Voor de voorzitter is dit een bedrag van € 175,00 per maand. De onkosten die samenhangen met de werkzaamheden voor de Cliëntenraad worden vergoed. Reiskostenvergoeding bedraagt €0,23 per kilometer. En je wordt ondersteund door een ambtelijk secretaris en een beleidsadviseur.

Is je interesse gewekt?

Solliciteren kan tot en met 1 augustus a.s. De gesprekken vinden begin september plaats. 

Voor nadere informatie over de inhoud van de functie kun je contact opnemen met het dagelijks bestuur van de Cliëntenraad:
Henk van Bokhorst: h.vanbokhorst@klimmendaal.nl of Greetje Kuipers: g.kuipers@klimmendaal.nl

Acquisitie n.a.v. deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Misschien ook interessant voor u:

3 nieuwe leden gezocht voor de Clientenraad van Meander MC

Profielen leden en voorzitter cliëntenraad

Advies en Instemmingsonderwerpen in de Wmcz 2018

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *