In opdracht van Zorginstituut Nederland is een onderzoek uitgevoerd naar succesfactoren voor het samen beslissen tussen zorgverlener en patiënt, en het gebruik van uitkomstinformatie daarbij. Equalis en de Vrije Universiteit hebben dit onderzoek uitgevoerd tussen september 2018 en juni 2019.
‘Samen beslissen’ betekent dat zorgverlener en patiënt of cliënt samen beslissen over welke zorg het beste past. Uitkomstinformatie gaat over de resultaten van een behandeling; die worden bijgehouden door artsen en steeds vaker ook door patiënten. De resultaten van dit onderzoek helpen beleidsmakers en zorgaanbieders om Samen Beslissen nog beter te faciliteren en om uitkomstinformatie zo te implementeren dat deze ook gebruikt kan worden in het gesprek tussen zorgverlener en patiënt. Aan de hand van literatuuronderzoek zijn succesfactoren in kaart gebracht. Daarna is een kleinschalig praktijkgericht gedaan.

De onderzoekers concluderen dat rol van uitkomstinformatie nog beperkt is. Dat komt onder andere doordat uitkomstinformatie niet direct beschikbaar is om samen te beslissen. Zorgverleners en patiënten zijn wel bereid om samen te beslissen. Het gebeurt ook al. Zorgverleners geven hier wel een eigen invulling aan en werken meestal niet op basis van een algemeen model. Ook is de ene patiënt actiever in het zoeken van informatie en vragen stellen dan de andere.

Download het ‘Onderzoek Samen Beslissen in de praktijk eindrapportage’ HIER.

Download Bijlage 1 – ‘Samenvatting literatuuronderzoek bij rapportage Samen Beslissen in de praktijk’ HIER.

Download ‘Bijlage 2 – ‘Praatplaten bij rapportage Samen Beslissen in de praktijk’ HIER.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *