De Module:
Deep Democracy is een methode en filosofie inéén, ontwikkeld in de jaren ’90 van de vorige eeuw. De basis van Deep Democracy is: iedere stem, iedere mening is het waard om gehoord en meegenomen te worden in de discussie en/of besluitvorming. Want; meningen die ‘onder de waterlijn’ (moeten) blijven, gooien op een later moment alsnog roet in het eten. In de medezeggenschap, waar partijen verschillende belangen, invloed en aanzien hebben, kan Deep Democracy daarom helpen om iedereen gelijkwaardig mee te laten praten.
In de Opleiding Ambtelijk Secretaris Cliëntenraad besteden wij aandacht aan groepsprocessen, onderlinge communicatie en neutraliteit. In de Module Deep Democracy gaan we daarin een stapje verder. Aan de hand van de methode Deep Democracy krijg je uitleg over hoe een groep het beste functioneert, waarom het belangrijk is dat alle standpunten gedeeld worden en hoe je omgaat met minderheidsstandpunten.
Ook ga je oefenen met neutraliteit en met het nemen van besluiten bij lastige kwesties. Er is ruimte om eigen casuïstiek in te brengen die we dan samen door een ‘Deep Democracy bril’ gaan bekijken.
Het resultaat:
Aan het einde van deze module heb je kennis gemaakt met een andere manier om naar groepsdynamiek te kijken, heb je geoefend met het opzetten van de Deep Democracy bril tijdens discussies en heb je handvatten gekregen om je eigen neutraliteit te bewaken terwijl je deel uitmaakt van de groep. We sluiten de ochtend af met een gezamenlijke lunch.