Flits interview met Teun Toebes, door Annette Kolkman van Foto’s en Tekst

Zorg vanuit het hart

Teun Toebes, vanuit het hart van de zorg, met het hart
Teun Toebes, verpleegkundige en student zorgethiek en beleid

Teun Toebes is verpleegkundige en studeert zorgethiek en beleid. Zijn huisgenoten zijn geen medestudenten maar ouderen. Teun woont al anderhalf jaar op de gesloten afdeling van een verpleeghuis. En hij is voorlopig ook niet van plan te gaan verhuizen. Teun heeft een missie: hij wil de zorg voor mensen in verpleeghuizen veranderen. Volgens hem kan dat maar op één manier: vanuit het hart van de zorg, met het hart. “Als je vanuit je hart luistert naar mensen met dementie, kan je nog heel veel van hun leren. Het probleem is niet zozeer of zij ons nog iets kunnen vertellen. De vraag is meer: doen wij wel genoeg ons best om naar hen te luisteren “.

Tips voor cliëntenraden

Teun hoopt met zijn verhaal tijdens ons Symposium 3G op 17 mei, cliëntenraden te laten nadenken over de vraag “waarom doen wij de dingen zoals wij ze doen”. Hij zal cliëntenraden talloze praktische voorbeelden geven die hen kunnen helpen hun belangrijkste taak te vervullen: hoe kan je als cliëntenraad het belang van de bewoners behartigen. Waar besteed je je kostbare energie aan. U voelt het al: dat zijn volgens hem dus niet de beleidsplannen en de jaarverslagen. Het gaat om de dingen die het verschil voor bewoners in het dagelijks leven kunnen maken. De andere sprekers geven u talloze ideeën over het hoe. Teun gaat u helpen een ander idee te krijgen over het wat: het veranderen van de zorg voor de mensen.

Praat met de bewoners zelf

Vooral de juridisering van de zorg is hem een doorn in het oog “bijna overal wordt eerst alles besproken met de wettelijk vertegenwoordiger. Zelfs als ik met een oudere naar buiten wil, moet ik daarvoor toestemming vragen aan diens wettelijk vertegenwoordiger. Maar waarom vragen we het niet aan de mensen zelf? Het is nodig dat de wensen van de mensen zelf worden gerespecteerd. De kunst is om die voor het voetlicht te brengen, zonder mandaat van de wettelijk vertegenwoordiger. Een stem gaat verder dan alleen geluid. Er zijn talloze manieren om erachter te komen wat de mensen zelf willen.

Andere focus

Het gaat niet alleen om de grote vragen over leven en dood. Het gaat om de vraag: waar is verpleeghuiszorg voor bedoeld. Het is een misverstand dat wij iedereen in een verpleeghuis gelukkig kunnen maken. Het gaat vooral om de ondersteuning van de kwaliteit van leven.
Het vraagt om een andere focus, een andere visie op hoe beleid wordt ingevuld”

Meer weten en Teun spreken?

Kom dan ook naar ons Symposium 3G; Groen, Geluk en Gastvrijheid in de langdurige zorg, op 17 mei a.s. bij Parc Broekhuizen in Leersum.

Lees ook:

Teun Toebes a man on a mission

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *