“Een inclusieve wereld waarin mensen met dementie gelijkwaardig onderdeel zijn en blijven.”
Dat is de droom van Teun Toebes.
Want alleen als wij de mens blijven zien, zal hij nooit verdwijnen. #HUMANFOREVER
Teun Toebes is een 22-jarige zorgvernieuwer die op missie is om de wereld van mensen met dementie te verbeteren. Waarom? Omdat hij vindt dat iedereen recht heeft op een mooie, gelijkwaardige en inclusieve samenleving en deze niet van je afgepakt mag worden door een enkele diagnose. Door nu op te komen voor degene die hiermee moeten leven, hoopt hij de toekomst op een positieve manier te veranderen, want de kans dat dit ook over jouw toekomst gaat is 1 op 5. Hoe? Door anders te kijken! ‘Alleen als wij anders naar mensen met dementie gaan kijken zal de toekomst kunnen veranderen, alleen dan kan het inktzwarte stigma plaatsmaken voor hoop.
Als oudste uit een gezin van vier met een moeder die verpleegkundige is, heeft de zorg altijd deel uitgemaakt van het leven van Teun. De keuze om hbo-verpleegkunde te gaan studeren was dan ook een logische stap, de keuze om te gaan werken met mensen met dementie niet. Tijdens een verplichte stage maakte Teun kennis met dementiezorg en sindsdien heeft hij dat niet meer los kunnen laten.
Teun draagt op zijn eigen en moderne manier bij aan de dementiezorg, door mensen met dementie niet alleen te observeren en te bestuderen, maar door permanent met hen samen te wonen in een verpleeghuis. Hij richt zich op het maken van plezier en het onderhouden van persoonlijk contact met al zijn huisgenoten om momenten van geluk te creëren en daarmee hun kwaliteit van leven te verbeteren.
Boek VerpleegThuis
Wat ik leer van mijn huisgenoten met dementie.
Op 21-jarige leeftijd maakte Teun Toebes de gedurfde keuze om in een verpleeghuis te gaan wonen, om zich in te zetten voor de zorg en een samenleving waarin mensen met dementie geprikkeld blijven in hun dagelijks leven. In VerpleegThuis beschrijft hij op ontwapenende wijze het leven op de gesloten afdeling en de ontroerende gesprekken die uitmonden in vriendschappen. Mensen met dementie onderwerpen we aan uitsluiting, identiteitsverlies en dominantie van bestaande patronen, maar het leven in het verpleeghuis is een volwaardig onderdeel van de samenleving, waar Teun juist de kern van het bestaan ervaart. VerpleegThuis is een combinatie van vrolijkheid, verbeelding en oprecht activisme – recht uit het hart.
Wat ons betreft is dit verplicht leesvoer voor alle cliëntenraden!