Wachttijden langer dan de afgesproken ‘Treeknormen’ zijn in de ggz onacceptabel. Dat vinden ministerie, zorgverzekeraars en hulpverleners. Om de huidige lange wachtlijsten aan te pakken hebben ze daarom ‘ingrijpende’ afspraken gemaakt. Demissionair minister Edith Schippers: ‘Het is nu tijd voor actie.’

Door een betere verdeling van de behandelcapaciteit komt er meer ruimte om op tijd psychische zorg aan patiënten met zware problematiek te verlenen. De inzet van e-health wordt stevig uitgebreid. De afstemming en samenwerking tussen de verschillende aanbieders en financiers van psychische zorg wordt beter. En de ambulante zorg in de buurt wordt versneld opgebouwd.

De samenwerking tussen zorgaanbieders, gemeenten en zorgverzekeraars wordt fors verbeterd. Specifieke aandacht is er voor de continuïteit in behandeling voor de groep 18-/18+. De kwaliteit, beschikbaarheid en samenwerking binnen de acute ggz wordt verbeterd. Zorgaanbieders zullen patiënten informeren over de mogelijkheid van zorgbemiddeling en begeleiden patiënten die op hun wachtlijst staan zodat ze tijdig kunnen ingrijpen als hun situatie verslechtert. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat alle acties nauwgezet monitoren.

Klik hier om de brief “Kamerbrief over afspraken wachttijden ggz” van minister Schippers (VWS) in te zien.

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *