Mr. Dirk Jan Buijs

Mr. Dirk Jan Buijs spreekt tijdens het NCZ Symposium Wmcz2018, op 9 oktober 2019 bij Landgoed Zonheuvel in Doorn

De heer Buijs is vele jaren werkzaam geweest bij de Rechtspraak, als kantonrechter en plaatsvervangend lid van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Hij is gespecialiseerd in het arbeidsrecht en medezeggenschapsrecht. Hij is plaatsvervangend voorzitter bij de LCvV. Ook is hij lid van een clientenraad.

LCvV

Als er een meningsverschil of geschil is tussen een zorginstelling en een cliëntenraad, kan het geschil voorgelegd worden aan de Landelijke Commissie van Vertrouwenslieden (de LCvV). Afhankelijk van de casus, doet de commissie óf een bindende uitspraak óf wordt op verzoek van partijen ingezet op bemiddeling.

Wmcz2018

Met de introductie van de nieuwe Wmcz2018 verandert er in de routing naar deze instantie het één en ander. Naast dat de procedure iets verandert, is er straks ook de mogelijkheid om in beroep te gaan bij de Ondernemingskamer.

De verwachting is echter dat er na de introductie van de wet, uiteindelijk niet meer geschillen worden voorgelegd aan de LCvV. Maar dat er juist meer geschillen onderling, eventueel met bemiddeling, worden opgelost. Hoe dit uiteindelijk in zijn werk gaat en wat er precies verandert, wordt tijdens het symposium uitgelegd door Dirk Jan Buijs.

Lezing

Genoeg achtergrond om een interessante lezing te houden over de wijzigingen rondom de Wmcz2018 en de LCvV. Naast een stuk theorie, zal zijn bijdrage worden aangevuld met de nodige praktijkvoorbeelden. Waardoor de bezoeker zich goed kan verplaatsen in de theorie en met mooie nieuwe inzichten naar huis gaat.

Over de LCvV

De LCvV is bemiddelaar en scheidsrechter bij meningsverschillen tussen cliëntenraden en zorgaanbieders over de uitvoering van de ‘Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen’. De LCvV bestaat tijdens hoorzittingen uit de voorzitter en twee leden. De zorgaanbieder wordt vertegenwoordigd door de bestuurder of de directeur.
De cliëntenraad wordt vertegenwoordigd door een bevoegd lid. Vaak zijn de hele cliëntenraad of alleen de voorzitter bij de zitting aanwezig. De cliëntenraad en de zorgaanbieder kunnen desgewenst een adviseur meenemen naar de hoorzitting, bijvoorbeeld een advocaat. Cliëntenraden die zijn aangesloten bij de LOC, het LSR of VraagRaak kunnen een beroep doen op deze organisaties.

Meer informatie over het Symposium Wmcz2018, gelijk samenspel in de zorg!

Kijk hier om u direct aan te melden voor het Symposium Wmcz2018, gelijk samenspel in de zorg!

Lees meer informatie over de nieuwe wet Wmcz.

Locatie:
De locatie van het Symposium Wmcz2018, gelijk samenspel in de zorg! is het prachtige landgoed Zonheuvel te Doorn

Landgoed Zonheuvel Doorn

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *