Carin Gaemers
Carin Gaemers

Carin Gaemers spreekt tijdens het NCZ Symposium Wmcz2018, op 9 oktober 2019 bij Landgoed Zonheuvel in Doorn

Carin Gaemers is onderzoekster voor het Historisch Tijdschrift Holland. Ze werkte mee aan het manifest Scherp op Ouderenzorg, dat op 25 oktober 2016 door Hugo Borst in het AD gepubliceerd werd.

De zorg is een dynamische sector waarin veel goed gaat, maar waarin ook nog veel te verbeteren is. De afgelopen jaren zijn zorgorganisaties groter en groter geworden. Hierdoor wordt er op sommige plekken alleen nog maar naar productiviteit en geld gekeken. Maar waar is de ‘menselijke maat’? Die is dan meestal ver te zoeken!

Punten waarop de cliëntenraad alert moet zijn en waarin ze het verschil kan maken. De cliëntenraad is er immers voor en namens de cliënt! ‘Zorgdruktemaker’ en onderzoekster Carin Gaemers gaat hier tijdens haar symposiumbijdrage dieper op in.

Zorgbestuurder nieuwe stijl

Samen met zorgbestuurder Joost Zielstra heeft Carin het over (nieuw) leiderschap in het verpleeghuis en de zorg. Want het ‘zorgsysteem’ met alle checks en acts biedt genoeg mogelijkheden om je als bestuurder achter te verschuilen. Maar wat is ervoor nodig om het systeem voor de zorgorganisatie te laten werken? En hier als bestuurder zelf succesvol onderdeel van uit te maken? En welke kritische rol speelt de cliëntenraad hierin?

Uit eigen praktijk

In haar bijdrage haalt Carin verschillende voorbeelden uit haar eigen praktijk aan. De laatste jaren is ze bekend geworden van haar strijd, die ze samen met Hugo Borst voert, om de ouderenzorg in Nederland te verbeteren. Daarnaast omarmt ze het initiatief ‘Geef ouderen hun stem terug’, van een groep Utrechtse jongeren die het opneemt voor hun oudere medebewoners van verzorgingstehuis Tuindorp-Oost. Deze petitie is inmiddels al meer dan 30.000 keer getekend.
Voor de volle 100 procent
Carin: “Juist nu moeten sluimerende cliëntenraden wakker worden. De zorg kraakt in zijn voegen. Zit je bij een organisatie waar alles goed op orde is? Dan kan het bestuur de steun van een cliëntenraad goed gebruiken om het zo te houden. Zit je in een organisatie waar het niet goed is? Dan is de cliëntenraad de enige groep die het voor de patiënten, bewoners en cliënten kan opnemen.”

Meer informatie over het Symposium Wmcz2018, gelijk samenspel in de zorg!

Direct aanmelden voor het Symposium Wmcz2018, gelijk samenspel in de zorg!

Wilt u meer informatie over het nieuwe wetsvoorstel Wmcz2018?

Locatie:
De locatie van het Symposium Wmcz2018, gelijk samenspel in de zorg! is het prachtige landgoed Zonheuvel te Doorn.

Landgoed Zonheuvel Doorn

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *