Het Sociaal Cultureel Planbureau publiceerde een rapport waarin de resultaten worden weergegeven over de leefsituatie van bewoners in verpleeghuizen en verzorgingshuizen. Het rapport is gebaseerd op een onderzoek naar de leefsituatie van een groep van 1600 ouderen die permanent in verpleeg- en verzorgingshuizen wonen in de periode van april 2015 tot april 2016.De resultaten van het rapport laten zien dat de (politieke) aandacht voor verpleeghuiszorg terecht en noodzakelijk is.

Vrijwel alle bewoners in verpleeg- en verzorgingshuizen kampen met lichamelijke beperkingen, driekwart heeft geheugenklachten en 40 procent dementie. Van alle ouderen in verpleeghuizen komt een kwart zelden tot nooit buiten. Hoewel één op de zeven bewoners zelden tot nooit visite krijgt, krijgt bijna 80 procent van de bewoners van verpleeg- of verzorgingshuizen dat wél en zelfs eens in de week. Meestal zijn dit kinderen en kleinkinderen. Het merendeel van vrienden, kennissen en een deel van familieleden is vaak zelf ook hoogbejaard wat het lastig maakt om op visite te gaan.

Twee derde van de bewoners komt dagelijks (30 %) of minstens een keer per week (34 %) buiten. Iets minder dan de helft van hen zou graag vaker naar buiten willen, maar doet dit niet omdat de gezondheid dit niet toelaat of omdat niemand hem of haar kan begeleiden. Een kwart van de bewoners komt dus zelden tot nooit buiten. Fysieke beperkingen spelen hierbij vaak een grote rol. Ook krijgen deze mensen vaak minder bezoek.
Wanneer je te maken hebt met een populatie waarvan een derde ouder is dan 90 en vier op de vijf mensen ernstige lichamelijke problemen hebben, dan is het helaas moeilijk om met elke bewoner een frisse neus te halen. Dat is treurig, maar wel de realiteit, aldus Liane Haan (directeur-bestuurder van ouderenorganisatie ANBO). Lees ook de factsheet van bovengenoemde kerncijfers.

Den Haan is niet ontevreden met de uitkomsten van het onderzoek. ‘Uit dit rapport blijkt dat het van groot belang is om vrijwilligers en familie aan het huis te binden, om mensen zo prettig mogelijk te laten leven en naast zorg zoveel mogelijk activiteiten te kunnen aanbieden.

Bekijk hier het rapport ‘Ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen’ .

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *