Bron: Ons Magazine.nl van KBO-Brabant
Over de relatie tussen zorginstellingen en soms veeleisende families.
VERSCHRIKKELIJK OM REGIE OVER DIERBARE TE VERLIEZEN
Tekst: Mirjam Streefkerk

Het contact tussen zorginstellingen en naasten van cliënten verloopt niet altijd goed. Soms omdat er echt geen goede zorg is, andere keren omdat naasten onrealistische verwachtingen hebben van de zorg. Conflicten kunnen hoog oplopen en families komen buitenspel te staan.
Het begon allemaal met een foute diagnose bij Lusie van den Broek, de tante van Mieke van den Broek. ‘Ze werd in 2012 van de ene op de andere dag op een gesloten afdeling geplaatst omdat ze Lewy body dementie zou hebben, een nogal grillige vorm van dementie’, vertelt Van den Broek. ‘Maar mijn tante was helemaal niet ziek, ze gedroeg zich nog net zo als in de jaren ervoor. En de verpleeghuisarts wilde niet meewerken aan een second opinion.’
De foutieve diagnose in 2012 werd pas negen jaar later bevestigd, na het overlijden van tante Lusie. Toen liet Van den Broek een autopsie doen: er waren in de hersenen geen tekenen van Lewy body dementie. Na de foutieve diagnose volgde een jarenlange strijd tussen Van den Broek en de zorginstelling: over de behandeling, over medicijngebruik, over geld en over bezoek. In 2015 vroeg de zorginstelling aan de rechter of zij een bewindvoerder en mentor mocht aanstellen. En als het aan die instelling lag, werd dat niet Van den Broek.
Misschien ook interessant voor u
Wettelijke en informele vertegenwoordiging in de zorg