Relatie tussen zorggever en ontvanger bij PPP-Zorg centraal

Bij PPP-Zorg staat de relatie tussen zorggever en -ontvanger altijd centraal

Op 23 november houdt NCZ het Congres Cliëntenraden, Koersen en Kansen voor de Cliëntenraad. Maar wat kun je daarvan eigenlijk verwachten? Om daarop antwoord te krijgen, houdt dagvoorzitter Thijs de Lange voorbereidende interviews met de sprekers. Te beginnen in de middag. De dialoogtafels geleid door PPP-Zorg hebben een dubbele agenda.

Tijdens het congres hebben we niet alleen sprekers, ’s middags is er een organisatie die ons in een heuse werkvorm aan het werk zal zetten. Die organisatie is PPP-Zorg, waarbij de P’s staan voor ‘Positive Perception Program’. Het bedrijf is twaalf jaar geleden opgericht. Monica Grasveld-van Berkcel, een van de twee oprichters en directeuren, werkte toen in de zorg en kreeg het idee om te leren van mensen die in de top staan, zowel van de sport als andere disciplines.

Monica: “Wat maakt nou dat zij in staat zijn om zo’n topperformance neer te zetten? Een van de dingen die daaruit kwam, was directe feedback: meteen na de wedstrijd bespreken wat er goed ging en wat er beter kon.” Dat bleek niet binnen de zorg zo te gaan. PPP-Zorg werd geboren en helpt inmiddels tientallen zorgorganisaties met het ophalen van feedback bij de cliënten en medewerkers die direct de zorg leveren.

Relatie tussen zorggever en ontvanger bij PPP-Zorg centraal
Monica Grasveld, directeur PPP-Zorg

Daarvoor maakt het bedrijf gebruik van allerlei coaches. De hoofdtaak van die coaches is het ‘tevoorschijn luisteren’ van wat er speelt rondom een zorginstelling. Monica: “We halen ervaringen op binnen zorginstellingen, zodat thema’s zichtbaar worden die onzichtbaar zijn.” Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door gebruik van software waarbij cliënten een korte enquête invullen. Maar ook door intervisie bij medewerkers van een zorginstelling, met cliënten, naasten en leden van een cliëntenraad.

Een van de werkvormen die de coaches gebruiken is de dialoogtafel. Bij zorginstellingen kan deze werkvorm bijvoorbeeld ingezet worden als er een conflict is tussen een cliëntenraad en een Raad van Bestuur. Dan haalt de coach eerst op wat er wél goed gaat. Monica: “Je creëert zo een veilige bodem zodat je ruimte kunt geven aan mensen om te zeggen wat diegene écht vindt. Dat geeft veel openheid, begrip en rust.” Na zo’n sessie worden er actiepunten geformuleerd om mee aan de slag te gaan.

Monica zal deze werkvorm ook tijdens het congres inzetten. Daarvoor neemt ze een aantal coaches mee naar het congres. Aan de verschillende tafels zullen we verder doorpraten op wat de sprekers in het ochtendprogramma verteld hebben. Daarbij is het de sterke kracht van PPP-Zorg om abstracte materie heel concreet te maken. “Ook al is het een dialoog op strategisch niveau, we brengen het altijd terug naar de relatie tussen zorggever en zorgontvanger.”

In het dagelijks werk van PPP-Zorg is het de bedoeling dat de instelling uiteindelijk helemaal zelf aan de slag gaat. Zo wordt er bijvoorbeeld binnen de organisatie gezocht naar mensen die zelf een dialoogtafel kunnen faciliteren, die door een coach van PPP-Zorg wordt getraind. Een trainer die een speler opleidt tot trainer, het lijkt net topsport.

Misschien ook interessant voor u

Contact met de achterban

Handreiking inspraak

Kwaliteit door de ogen van de cliënt en de BASS-formule

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *