De meeste kwetsbare mensen zijn gevaccineerd. Zo ook bewoners/cliënten in de langdurige zorg. Zoals bijvoorbeeld in een verpleeghuis of in een instelling voor mensen met één of meerdere beperkingen. Als cliënt/mantelzorger/wettelijke vertegenwoordiger wil je graag weten of jouw behandelaar/verzorger/verpleger is gevaccineerd óf recent negatief is getest op corona. Vanwege de privacy en integriteit van de medewerker, kan de cliënt dit niet te weten komen. En heeft de cliënt aldus geen keuzevrijheid t.a.v. een veilige behandeling/verzorging/verpleging.

Dilemma

Wat weegt zwaarder, de privacy, integriteit en keuzevrijheid van het zorgpersoneel of dat van cliënten in de zorg? Wat NCZ betreft kun je dit niet wegen en zouden beide partijen gelijke rechten moeten hebben. Echter, op dit moment hebben zorgverleners de keuze, maar cliënten niet. Zij zijn als het ware ‘overgeleverd’ aan de zorg en daar ook nog eens in hoge mate van afhankelijk. Natuurlijk gaan wij ervan uit dat alle zorginstellingen en alle zorgverleners hun uiterste best doen om goede en veilige zorg te bieden. Maar toch constateren wij hier een dilemma.

Wat vindt u hiervan? Zien wij dit goed, of ziet u dit toch echt anders? Moet NCZ hierop actie ondernemen? Wij horen graag uw mening om ons standpunt verder op te kunnen baseren. Onderstaande link leidt naar een enquête van 3 vragen. Alvast hartelijk dank voor het invullen. Wij houden u natuurlijk op de hoogte van de uitkomsten en van onze vervolgstappen t.a.v. deze kwestie.

Enquête cliëntenrecht op veilige zorg door gevaccineerd of negatief getest personeel

 

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *