Reactie van Min. VWS op actie van NCZ m.b.t. vaccinatiegraad

Op 16 december jl. publiceerde NCZ het bericht: Cliëntenraden kunnen bijdragen aan een hogere vaccinatiegraad

NCZ stuurde een brief aan Minister Hugo de Jonge, waarin zij aangaf te willen helpen bij het bereiken van een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad van het coronavaccin.

NCZ deed en doet dit door clientenraden te wijzen op het grote belang van vaccineren van verplegend en verzorgend personeel. Niet alleen voor cliënten, hun verwanten, mantelzorgers of wettelijke vertegenwoordigers. Maar ook voor het personeel zelf.

Wij realiseren ons daarbij terdege dat vaccineren ingrijpend kan zijn en de lichamelijke integriteit kan raken. Ook dat het al- dan niet- laten vaccineren een vrije keuze is van zorgmedewerkers. Toch willen wij (centrale) cliëntenraden wijzen op de mogelijkheid bij te dragen aan een hogere vaccinatiegraad, in het belang van cliënten.

Reactie van het Ministerie van VWS

NCZ heeft een schriftelijke reactie ontvangen, van mw. drs. Scheidel. Haar beleidsterrein bevat o.a. ook de vaccineren. In haar brief spreekt zij haar steun uit voor het belang van een hogere vaccinatiegraad en haar waardering voor het initiatief van NCZ om bij te willen dragen aan een hogere vaccinatiegraad.

Zij vindt dat NCZ de balans tussen het stimuleren van vaccineren en het respecteren van de eigen vrije keuze goed weet te bewaren.

En verder geeft zij aan dat acties om de vaccinatiebereidheid te verhogen, succesvol lijken, omdat de vaccinatiebereidheid onder zorgmedewerkers de afgelopen periode sterk is gestegen.

 

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *