Bron: Zorgvisie


Podcast Tineke Abma: beschouw ouderen niet als kostenpost

De WOZO- en GALA-plannen mogen een stuk ambitieuzer. Dat stelt Tineke Abma, bijzonder hoogleraar Ouderenparticipatie en directeur van Leyden Academy Vitality and Ageing. De focus ligt volgens haar nog te veel op ouderen als kostenpost en niet op het bouwen van vitale gemeenschappen waarbij samenleefkracht de motor is. In de podcast Voorzorg vertelt zij hierover.

Ouderen zijn geen homogene groep die hun pensioen achter de geraniums zitten. Integendeel: ouderen leveren een grote bijdrage aan de samenleving met hun vrijwilligerswerk en willen zich tot late leeftijd blijven ontwikkelen. “Ouderen worden steeds vitaler en willen ertoe blijven doen”, zegt Tineke Abma, directeur van Leyden Academy en bijzonder hoogleraar Ouderenparticipatie aan het LUMC. Toch is dat geen vanzelfsprekendheid. “Stop maar met participeren”, klinkt nu nog te vaak als boodschap, aldus de bijzonder hoogleraar.

Economisch model

Ook worden ouderen vooral in een economisch model beschouwd. “Ouderen worden als kostenpost bezien die niet willen meewerken aan de uitdagingen waar de samenleving voor staat. Met grote bezuinigingen tot gevolg.” Daar steekt Abma een stokje voor. Tijdens haar leerstoel verricht zij participatief onderzoek naar ouderenparticipatie. Daarvoor werkt zij onder meer samen met het Sociaal Cultureel Planbureau, kunstenaars en social designers en heeft zij de School of Participation opgezet om te bouwen aan vitale gemeenschappen.

Tineke Abma hield op 23 juni 2023 haar oratie The Art of Belonging. In de podcast Voorzorg vertelt zij hierover.

Podcast Tineke Abma: beschouw ouderen niet als kostenpost

Misschien ook interessant voor u

WOZO programma ouderenzorg: meer digitaal, meer thuis en meer eigen regie

Advies Raad van Ouderen zorgen om de ouderenzorg

Programma Ouder Worden 2040

Infographic De weg naar het verpleeghuis

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *