Plan van aanpak kwaliteit verpleeghuizen
Er moet extra toezicht komen op slechte zorginstellingen en bewoners en hun mantelzorgers moeten weer centraal komen te staan. Dat staat in het plan van staatssecretaris Martin van Rijn om de kwaliteit van de verpleeghuiszorg te verbeteren.
Van Rijn kwam eind vorig jaar in een lastige situatie terecht. In het AD verscheen een stuk over de slechte staat van de verzorging van ouderen in verzorgingstehuizen. Een van de mensen die aan het woord kwam, bleek de vader van Van Rijn. De staatssecretaris verdedigde zijn beleid in een tv-uitzending en beloofde snel met nieuwe plannen te komen. Die presenteert hij vandaag.
Twee pijlers
Het plan van de staatssecretaris steunt op twee pijlers: ten eerste moet er extra toezicht komen op slechte zorginstellingen, een reactie op een flink aantalkritische rapporten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Ten tweede wil Van Rijn dat de mens centraal komt te staan. En daar bedoelt hij mee: de patiënt, de naasten van de patient en de hulpverleners. Van Rijn wil dat de wensen van bewoners vooropstaan bij de zorg die wordt gegeven. Bijvoorbeeld door het trakteren op zelfgebakken taart toe te staan, ook als dat wellicht afwijkt van de regels voor hygiëne, maar wel goed is voor de kwaliteit van leven van een bewoner. Ook de toezichthoudende Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moet daar rekening mee houden.
De maatregelen van Van Rijn zijn terug te vinden in vijf speerpunten:
Vijf speerpunten – Dit gaat er veranderen:
1. Actievere rol voor de inspectie
De inspectie gaat zich actiever met de verzorgingshuizen bemoeien. Het toezicht wordt scherper op verpleeghuizen die het niet goed doen.
2. Meer inspraak voor de patiënt
De patiënt krijgt meer inspraak, en krijgt zo meer te zeggen over de eigen zorg.
3. Beter personeel
Er komt meer aandacht voor het personeel: zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar opleidingen die beter aansluiten bij de arbeidsmarkt en komt een betere samenwerking tussen de mantelzorger en de professional. Het personeel moet zich meer kunnen gaan richten op de patiënten en minder op het invullen van allerlei formulieren.
4. Bestuurders onder toezicht
Bestuurders die slecht presteren kunnen onder toezicht komen te staan of op non-actief worden gezet.
5. Openheid en transparantie
Er komt meer informatie beschikbaar over de kwaliteit van verzorgingstehuizen. Op die manier wordt het voor patiënten makkelijker om op basis de geleverde zorg een keuze te maken voor een bepaalde instelling of tehuis.
Download HIER het plan van aanpak kwaliteit verpleeghuizen
Bron: RTL Nieuws