Steeds meer (centrale) cliëntenraden melden dat zij zich grote zorgen maken over de aangekondigde bezuinigingen in de ouderenzorg.  Daarom hebben LOC en NCZ samen een brief gestuurd aan demissionair Minister Conny Helder van VWS en aan de NZa. In deze brief doen NCZ en LOC namens aangesloten cliëntenraden ouderenzorg de dringende oproep om de geplande bezuinigingen terug te draaien. En in plaats daarvan de dialoog aan te gaan hoe de zorgorganisaties optimaal kunnen werken aan de gewenste vernieuwing.

Oproep aan minister en NZa: stop bezuinigin­gen ouderenzorg

Er gebeurt veel op dit moment in de ouderenzorg. Zo blijven steeds meer ouderen thuis wonen en er zijn nieuwe mogelijkheden voor het inzetten van technologie. De arbeidsmarkt is een uitdaging. Zorgorganisaties zijn bezig zich voor te bereiden op de toekomst.

Cliëntenraden zien dat alle aandacht en energie nodig is om tot vernieuwing te komen en de kwaliteit van de zorg te handhaven. Terwijl zorgorganisaties nu te maken krijgen met een stapeling van bezuinigingsmaatregelen. Zoals een korting door het zorgkantoor, een landelijke korting én een lagere normatieve huisvestingscomponent. Daarbij is er sprake van sterk gestegen kosten.

Als zorgorganisaties zich nu vooral moeten gaan richten op minder geld, gaat daar alle aandacht naartoe. Cliëntenraden vinden het belangrijk dat de energie nu gaat zitten in vernieuwing/verbetering van de zorg en niet in het realiseren van bezuinigingen. Daarom doen NCZ en LOC namens aangesloten cliëntenraden ouderenzorg de dringende oproep om de geplande bezuinigingen terug te draaien. En in plaats daarvan de dialoog aan te gaan over hoe de zorgorganisaties optimaal kunnen werken aan de gewenste vernieuwing. (Centrale) cliëntenraden kunnen positieve invloed, vanuit het cliëntenperspectief, uitoefenen op de plannen voor vernieuwingen!

Brief LOC en NCZ aan Minister en NZa: stop bezuinigin­gen ouderenzorg

Misschien ook interessant voor u

Niets doen is geen optie – IBO Ouderenzorg

Cliëntenraden steun actie tegen bezuiniging ouderenzorg

Advies Raad van Ouderen zorgen om de ouderenzorg

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Er is al zó veel bezuinigd. Verzorgingshuizen moesten weg en nu moet er weer gebouwd worden. Er is geen plek voor de ouderen met vele schrijnende situaties tot gevolg. Nog nooit eerder waren er zoveel rechtelijke machtigingen of IBS aanvragen omdat thuis wonen niet meer gaat. Personeel verdwijnt door te hoge werkdruk en weinig waardering. Helaas maak ik wekelijks mee hoe de regelgeving tegen ons werkt. Rechters, advocaten en anderen mensen die geen cliënt kenner zijn (met alle respect voor hun werk) , beslissen over hen. En de cliënt kan dergelijke procedures niet volgen. Het is respectloos, onmenselijk en het kost enorm veel geld!! Maar…we gaan bezuinigen op de ouderenzorg??? We moeten ons schamen! Deze generatie heeft Nederland opgebouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *