Crisis bij Vanboeijen escaleert

Bron: Zorgvisie.nl
Door: Puck van Beurden

De bestuurlijke crisis bij Zorggroep Vanboeijen heeft dit weekend een hoogtepunt bereikt. Op aandringen van de medezeggenschapsraad stapte vrijdag bijna de hele raad van toezicht op. Alleen voorzitter Janny Vlietstra wil haar functie niet neerleggen, een onacceptabel besluit volgens de medezeggenschapsraad. De centrale verwantenraad blijft Vlietstra juist steunen.

op aandringen van medezeggenschap stappen Toezichthouders VanBoeijen op

De medezeggenschaapsraad (mr) van Vanboeijen eiste vrijdag in een verklaring het vertrek van de raad van toezicht. Leden Annemarie van Dalen, Corina Koenders-De Rijke, Miriam Traudes en voorzitter Janny Vlietstra is gevraagd om op te stappen. De leden die na 1 februari zijn aangetreden mogen blijven, maar er wordt wel een onderzoek naar hen ingesteld.

Hard oordeel Vanboeijen
Vooral over Vlietstra oordeelt de mr hard. ‘Ze heeft de rol van de medezeggenschapsraad niet op waarde geschat en heeft het advies van de mr niet serieus genomen. Daarbij heeft mevrouw Vlietstra de mr ook meerdere malen fors onder druk gezet’, is te lezen in de verklaring. De voorzitter is volgens de medezeggenschapsraad bovendien op de stoel van de bestuurder gaan zitten en heeft informatie over een reorganisatie gedeeld met teamleiders, terwijl de raad van bestuur en raad van toezicht het hier nog niet over eens waren.
Ook bij het vertrek van interim-bestuurder Dick van Goor ging Vlietstra volgens de mr niet goed te werk. ‘Ze heeft geen enkel blijk gegeven van zelfreflectie. Zo legt ze de schuld van het vertrek van Dick van Goor volledig bij hem neer en kijkt daarbij totaal niet naar haar eigen handelen. Wij als medezeggenschapsraad konden ons op hoofdlijnen vinden in de plannen van Dick van Goor, volgens ons had Dick als interim-bestuurder moeten blijven.’

Crisis in alle lagen
Vlietstra is het niet eens met het oordeel van de medezeggenschapsraad en heeft vooralsnog besloten aan te blijven als voorzitter van de raad van toezicht. De regiomanagers van de zorggroep lieten dit weekend weten hun functie neer te leggen als Vlietstra niet zou opstappen. De centrale verwantenraad, die bestaat uit familieleden van cliënten, maakte juist bekend Vlietstra te blijven steunen. Werknemers van Vanboeijen uitten maandagmorgen hun ongerustheid in een verklaring aan de tijdelijke bestuurder Ben van Kessel, zij willen vooral dat de cliënten niet onder de bestuurscrisis lijden.

Crisis na crisis
De zorggroep voor mensen met een verstandelijke beperking kampt al een tijd met ruzies. Verschillende ontslagen van managers zijn in de rechtszaal teruggedraaid en bestuurders volgden elkaar de afgelopen maanden in rap tempo op. De nieuwste bestuurder, Annette Imhof, zou op 1 april aantreden. De vraag is nu of dit echt zal gebeuren, omdat de medezeggenschapsraad eerst een onderzoek wil laten doen naar haar aanstelling. De organisatie wil er zeker van zijn dat Imhof in het verleden geen relatie heeft gehad met Vanboeijen.

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *