
Hans Everse maakt zich zorgen over de maaltijden en het bereiden daarvan in de gezondheidszorg. Al 20 jaar verbaast hij zich over de kwaliteit daarvan.
Als deskundige op het gebied van gezond eten en drinken trekt hij daarom aan de bel.
Er wordt volgens hem te vaak matig eten geserveerd met een bedenkelijke voedingswaarde en boordevol E-nummers en kunstmatige hulpstoffen. Gelukkig ziet hij het intreden van een andere manier van denken. Zijn devies: laat de chef weer regeren!
Hans streeft naar de erkenning die vers en seizoensgebonden eten verdient. Verder verzet hij zich tegen de aanzwellende ‘race to the bottom’ van goedkoper, gemakkelijker en massaler. Hij pleit voor het afschaffen van poeders, pakjes en zakjes en voor de terugkeer van de (chef)-kok met de koksmuts. Lekker en gezond eten is de basis van goede gezondheidszorg.
Race to the bottom
Al méér dan twintig jaar is Hans als chef-kok en ondernemer actief in de horeca, catering en gezondheidszorg. “Ik heb het belang van een goede maaltijd in de gezondheidszorg naar beneden zien gaan. Het moest en kon steeds goedkoper en massaler, terwijl de liefde voor het vak in al haar facetten verdween. Ik ben van de stempel: aardappelpuree maak je van gekookte aardappelen, roomboter, melk en nootmuskaat. En niet uit een zakje.”
“In de horeca heb ik geleerd om vers te koken. Ik verbaasde me erover dat dit in de gezondheidszorg veel minder gebeurt. Terwijl ik iedereen een overheerlijke en gezonde maaltijd gun. Ik vroeg de toenmalige chef-kok: ‘mag ik verse tomatensoep maken in plaats van poeder aanroeren’. Mijn soep was een groot succes. Langzaamaan gingen we meer verse producten gebruiken en raakten collega’s geïnspireerd. Uiteindelijk kookten we weer alles vers!”
Gezond eten een boost geven
Hans: “Ik verzet me tegen het koken uit zakjes én tegen de industriefood wat de gezondheidszorg overspoeld. Eigenlijk heb je als zorgkeuken amper een magazijn nodig. Want pakjes die je maanden kunt bewaren werken niet. Werk juist met verse producten uit eigen regio. Die zijn voedzaam, lekker en gezond. En de bewoners zien en weten wat ze eten. Je zet ze toch voornamelijk Hollandse pot voor.”
“Gelukkig zien steeds meer zorgorganisaties opnieuw de voordelen van gezonde voeding in. Goede voeding maakt mensen vitaler, vrolijker en vermindert de vraag naar zorg en medicijnen. Verder verdienen onze opa’s en oma’s gewoon lekker en gezond eten. Het hoort bij de basis van goede gezondheidszorg, net zoals goede verzorging en leuke dagbesteding!”
Trots bij de kok terug
Hans: “De kok moet in al zijn recht en glorie terugkomen. Zijn kennis en kunde van lekker, gezond en voedzaam koken moet weer worden erkend. We moeten weer terug naar de basis! Voeding en lekker eten komen zo weer in een positieve flow. Waarbij ook de uitstraling belangrijk is. Als ik nu een zorgkeuken binnen loop mis ik de koksmuts. De muts staat voor de passie van het vak. Een goed koks-outift voelt anders aan en straalt trots en eenheid uit. Waar is de liefde en trots voor het vak? Ik wil dat die snel weer volop terugkomt!”
Benut je inspraak en Instemming
“Natuurlijk is het kostenaspect ook belangrijk. Ik breng graag de benodigde kennis over gezonde voeding in. Ook sta ik graag cliëntenraden bij. Zij kunnen hun inspraak en Instemmingsrecht écht benutten om lekker en gezond eten hoger op de agenda te krijgen. Het is vaak geen onwil van de bestuurder, maar eerder onmacht of gebrek aan kennis.”
“Laten we samen lekker en gezond eten weer op de kaart zetten! Zo komen we verder! Dit doe ik ook in mijn rol als adviseur gezond eten bij NCZ. Een keertje inhoudelijk sparren is altijd vrijblijvend mogelijk!”
Hans Everse als adviseur voor (centrale) cliëntenraden bij NCZ
Volg Hans op sociale media:
Op zich is dit een nobel streven maar gaat uit van een situatie die bij de meeste verpleeghuizen niet meer actueel is.
Er wordt inmiddels bij de meeste verpleeghuizen op de huiskamer gekookt (de ene “kok” is beter dan de andere …).
Hoe kun je verbetering brengen in deze situatie? Er wordt niet centraal ingekocht; wel houdt een dietiste globaaleen oogje in het zeil
Hallo Hans Everse
Wat was ik blij met uw schrijven.
Wij zijn als cliëntenraad ook bezig om de keuken te behouden en weer terug naar gezond lekker vers bereid eten.
Het is zo belangrijk dat de mensen eten krijgen zonder E nummers en met gezonde mineralen en vitaminen.en weekmakers in verpakking.Ook nog extra afval door bakjes e.d.
Als je met streek producten werkt hoeft het ook niet duur te zijn.We hopen dat Het weer wat naar vers en gezond gaat.
Vriendelijke groeten janny
Ben het roerend eens met Hans Everse . Zit al een paar jaar in de CR van een grote verpleeghuis organisatie waar demente cliënten worden verzorgd. Zie dat de keuken van de instelling niet meer voldoet aan de eisen met als resultaat dat een groot foodbedrijf de maaltijden levert aan de instelling ( maaltijden zijn vanaf productie tot bij de cliënt 4 – 5 dagen onderweg en aangeleverd in plastic bakjes) Heb dit ook meermalen aangegeven dat cliënten hier in hun laatste levensfase verblijven en dan deze ”turbo” opgewarmde maaltijden voorgeschoteld krijgen. Ben zelf ooit in de gelegenheid geweest om te proeven van de stamppot zuurkool en de smaak was slecht, nl. plasticsmaak. Heb dit verwoord in het CR overleg aan de R.v.B. dat het ”niet te vreten was” Dit baard mij zorgen dat mag u gerust weten. Verse producten en de kok weer zijn kunsten laten vertonen in de bereiding dat is wat wij willen.