Vorige maand reisde NCZ-adviseur Hans van Dinteren voor de tweede keer af naar Curaçao. Op uitnodiging van de directie van het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) uit Willemstad ging hij aan de slag met de cliëntenraad. Een aantal enerverende sessies volgden, waarbij de vorm van het cliëntenraadswerk en écht de client centraal zetten voorop stonden.

Op Curaçao, een apart land binnen ons Koningrijk, is het niet zoals in Nederland verplicht om als zorginstelling een cliëntenraad te hebben. Des te mooier is het dat het bestuur van het St. Elisabeth Hospitaal een ‘eigen cliëntenraad’ tot speerpunt heeft gemaakt. Vorig jaar is de vrijwillige cliëntenraad met zeven leden begonnen en heeft Hans al geholpen met de start hiervan. De sessie van dit jaar was daar een mooi vervolg op.

De lokale uitdagingen
Hans: “Op Curaçao staat het cliëntenraadswerk nog behoorlijk in de kinderschoenen. Daarom is een goede start zo belangrijk. Vorig jaar hebben we gewerkt aan de structuur, het reglement en de interne taakverdeling. Daar is de raad zelf verder mee aan de slag gegaan. En met succes, want ze hebben al een aantal adviezen uitgebracht.”

“Maar er is nog veel werk te doen. De lijst met prangende zaken die spelen is groot. Er zijn bij het ziekenhuis aanhoudende financiële problemen en er is een tekort aan goed opgeleid personeel. Maar de grootste actualiteit waar de cliëntenraad nu mee bezig is, is de verhuizing naar het nieuwe ziekenhuis. Het huidige gebouw sluit en gaat in zijn geheel over naar een nieuw gebouw. Vanuit het cliëntenperspectief zijn er veel vragen over de kwaliteit van de zorg, zeker ook voor de dagen van de verhuizing.”

Aan de slag
“In totaal hebben we drie sessies gehad. Eerst hebben we gekeken naar wat er het afgelopen jaar is gebeurd en hoe hierin zaken beter kunnen. Ik vind dat er nu een goede structuur staat. De adviezen die ze tot nu toe hebben uitgebracht zijn goed verwoord. Hier hebben we samen naar gekeken en over gespart.”

“Verder hebben we gewerkt aan het advies rondom de verhuizing. Zo kwamen ze er bijvoorbeeld achter dat je door een combinatie van gevraagd en ongevraagd advies, meer invloed uitoefent. De komende periode steken ze veel tijd in het verder uitbouwen van de goede relatie met de bestuurders en de achterban. Zodat ze straks ook in het nieuwe ziekenhuis echt van waarde zijn. De komende periode begeleid ik ze hierbij vanaf Nederland. Ik ga bijvoorbeeld helpen met het aanpassen van het reglement.”

Blik op de toekomst
“Als ik terugkijk op mijn tweede bezoek aan Curaçao ben ik er trots op wat ze daar in één jaar hebben neergezet. Natuurlijk is de situatie en het vertrekpunt anders dan bij ons. Maar ik zie ook veel overeenkomsten. Het was een leuke en leerzame trip, zowel voor mij als voor de cliëntenraad. Ik verwacht dan ook dat de blik op de toekomst positief is.”

Hans sluit af: “Het is mooi om te zien hoe we elkaar op een unieke manier hebben gevonden. De cliëntenraad heeft mij uitgenodigd en het vliegticket betaald, ik kon overnachten bij een van de cliëntenraadsleden en vond het zelf leuk om er eigen tijd in te steken. Zo hebben we op een goede manier elkaar geholpen!”

 

hans van dinterenOver Hans van Dinteren
Hans is trainer en adviseur op het gebied van medezeggenschap, organisatie en governance. Hans werkt vanuit zijn bedrijf: Van Dinteren Consultancy. Hij is actief in de publieke sector. In zijn carrière heeft Hans zowel in de rol van werkgever als werknemer gewerkt. Een van zijn specialisaties is medezeggenschap en dan vooral het verbeteren van de kwaliteit van de medezeggenschap.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *