NCZ: altijd bereikbaar voor ondersteuning, advies, coaching, begeleiding en bemiddeling!

Als Netwerk Cliënt-en-Raad Zorg staan we midden in het landschap van de medezeggenschap in de zorg. We weten precies wat er speelt, wat bedreigingen en kansen voor cliëntenraden zijn en houden nieuwe ontwikkelingen scherp voor u in de gaten.
Via deze website houden wij alle belanghebbenden bij medezeggenschap voor cliënten op de hoogte. Dat doen we met passie en betrokkenheid.

Met de NCZ Academie bieden wij cursussen, workshops en opleidingen aan, die cliëntenraden helpen hun taken nog beter uit te voeren. U vindt er ook trainingen die ingaan op komende en nieuwe wetswijzigingen, zoals de nieuwe WMCZ. Belangrijke onderwerpen waar elke cliëntenraad zijn voordeel mee kan doen.

Door onze pagina Nieuws te volgen, zorgt u ervoor dat u nooit achter de feiten aanloopt. Vrijwel dagelijks brengen wij u via deze pagina op de hoogte van actualiteiten die direct te maken hebben met medezeggenschap van cliënten in de ruimste zin van het woord.

Maar wist u dat NCZ veel verder gaat dan digitale of klassikale informatievoorziening? Inderdaad, wij hebben een continue ‘open lijn’ met alle cliëntenraden die goede raad nodig hebben. U kunt ons bellen, mailen of appen voor advies of een goede tip. En daar hoeft u niet lang op te wachten; wij zijn goed bereikbaar en staan u graag te woord.
Maar er is nog meer.

Goed advies is niet duur!

Soms vraagt een vraagstuk om meer aandacht. Telefonisch of schriftelijk advies is dan geen uitkomst. Indien mogelijk, maken we dan met u een afspraak, zodat wij alle tijd kunnen nemen om u verder te helpen. Soms liggen bepaalde zaken gevoelig, soms kan een knelpunt ingewikkeld zijn. NCZ weet wat er speelt binnen cliëntenraden en kent de interne en externe belemmeringen. Het functioneren binnen een cliëntenraad vraagt om uitgebreide kennis en inzicht. Soms is meedenken al genoeg om de raad weer op de goede weg te krijgen.

De pijlers versterken door ondersteuning en coaching

NCZ zet alles in om ondersteuning en coaching mogelijk te maken. Zo kunt u niet alleen schriftelijk of telefonisch ondersteuning van ons krijgen, maar coachen wij ook op afstand. Hiervoor gebruiken wij de online mogelijkheden, zoals Teams, Zoom, Skype of een andere communicatietool die uw voorkeur heeft.

Ondersteuning en coaching kunnen andere betrekking hebben op:

  • het eigen functioneren van uw cliëntenraad. Denk hierbij bijvoorbeeld aan teambuilding of intervisie. Coaching kan betrekking hebben op de gehele cliëntenraad, maar ook op een individueel cliëntenraadslid.
  • samenwerking met manager(s) of bestuur(ders). Communiceren met leidinggevenden van een zorgorganisatie kan behoorlijk lastig zijn. Tenslotte heeft u te maken met mensen die dagelijks en op vele vlakken een vinger in de pap hebben. Op gelijkwaardig niveau onderhandelen vraagt dan soms ook om expertise en communicatie skills. Vindt u dit lastig? We kunnen u geruststellen: met de juiste kennis is communiceren met leidinggevenden juist heel interessant en zeer leerzaam.
  • herinrichting of vernieuwing van medezeggenschap. Medezeggenschap van uw cliënten heeft betrekking op vele aspecten in de zorg. Komt alles aan bod? Hoe stemt u de nieuwe regels vast met uw achterban? Wat zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden binnen úw organisatie? U hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Wij ondersteunen u graag bij het perfectioneren van de medezeggenschap in úw organisatie.

Begeleiding bij veranderingen of aanpassingen

NCZ heeft verschillende trainers en adviseurs ter beschikking voor begeleiding bij ingewikkelde procedures, zoals fusies en samenwerkingen. Ook wanneer hier juridische ondersteuning nodig is, hebben wij specialisten voor u klaar staan die vaker met dit bijltje, en dan specifiek in de zorg, hebben gehakt.
Begeleiding wordt ook regelmatig gevraagd voor een bepaalde functie, zoals het voorzitten van overleggen of ondersteuning bij bepaalde processen. Ook kan een specifiek lid van de cliëntenraad ondersteuning krijgen bij het functioneren op een bepaald vlak.

Ook hier geldt dat wij op afstand, via de bekende online tools, via een videoverbinding nauw contact kunnen onderhouden met de cliëntenraad of een raadslid. Veilig afspreken blijft uiteraard altijd ook een mogelijkheid.

Nu we het toch over begeleiding hebben: wist u dat wij bij NCZ ook mogelijkheden bieden om een interim cliëntenraad in te zetten? De nieuwe WMCZ stelt eisen aan de aanwezigheid van cliëntenraden in nieuwe situaties. En dat is niet altijd binnen korte tijd haalbaar. Wilt u meer weten over een interim cliëntenraad, klik dan hier.

Bemiddeling bij verschil van inzicht of geschillen

De ideale cliëntenraad bestaat uit een weergave van de cliëntendoelgroep: een mengelmoes van kennis en ervaring. Juist deze vanzelfsprekendheid zorgt wel eens voor verschil van inzicht. Dit komt in elk team en in elke samenwerking voor. Met een open blik en respect voor de mening van een ander komen we er gelukkig bijna altijd uit.
Maar heel soms niet… Een meningsverschil binnen een cliëntenraad kan dan behoorlijk verstorend werken. Soms legt het een hele raad plat. Bij NCZ hebben wij mensen paraat die ervaren mediators zijn. Zij vellen geen oordeel, maar kunnen wel bijdragen aan hernieuwd respect voor elke cliëntenraadslid afzonderlijk en de hele raad in het bijzonder.

Wanneer we het hebben over bemiddeling bij geschillen, dan kan hiermee ook bedoeld worden een geschil tussen een cliënt en bijvoorbeeld een arts. NCZ werkt samen met Stichting Zorggeschil. Deze geschilleninstantie maakt onder andere gebruik van commissieleden die door ons aangereikt zijn.
Meer over bemiddeling leest u op onze pagina Klacht en geschil.

Actie = reactie

Hopelijk heeft u meer inzicht gekregen in de brede werkzaamheden van NCZ. Omdat wij gebruik maken van een groot netwerk aan specialisten op vele vlakken, kunnen wij u op een diversiteit aan vlakken ondersteunen. En dat doen wij allemaal met plezier.

Onze reactie begint met uw telefoontje of berichtje. Wij reageren altijd zo snel mogelijk.