Mogelijk onderzoek door Investico naar seksueel misbruik in ggz-instellingen

Jolanda van de Beld is onderzoeksjournalist voor Platform Investico.

Naar aanleiding van haar eerdere onderzoek naar zedenzaken bij de politie, ontving zij een verontrustende tip over seksueel overschrijdend gedrag binnen ggz-instellingen. Het behelsde zowel de omvang van het probleem, alsook de omgang met zulke zaken door politie en instellingen zelf.

Op dit moment probeert Jolanda in te schatten of zij met Investico een onderzoek kan starten naar het onderwerp zedenzaken binnen de ggz.

Zij verkeert nog in de beginfase en is zoekende waar zij zou kunnen beginnen. Daarom zou zij graag met één of enkele cliëntenraden uit de GGZ in contact komen over het onderwerp.

Cliëntenraad GGZ

Concreet zou Jolanda aan cliëntenraden in de GGZ de volgende vragen willen stellen:

In 2018 ontving de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGZ) volgens hun jaarlijkse rapportage 40 meldingen van seksueel misbruik in ggz-instellingen. Dit lijkt het topje van de ijsberg. Wat is uw gedachte hierover?

Bent u bekend met verhalen van slachtoffers van seksueel overschrijdend gedrag die ontmoedigd zijn om aangifte te doen bij de politie en ook niet goed geholpen zijn door de instelling zelf?

Het is een gevoelig onderwerp, daar is Jolanda zich zeer van bewust. Aanmeldingen voor medewerking worden natuurlijk discreet behandeld en gesprekken en antwoorden op bovenstaande vragen blijven anoniem.

Wilt u meewerken? Dan kunt u een e-mail sturen naar: marika@ncz.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *