Mogelijk onderzoek door Investico naar seksueel misbruik in ggz-instellingen

04 feb Mogelijk onderzoek door Investico naar seksueel misbruik in ggz-instellingen

Mogelijk onderzoek door Investico naar seksueel misbruik in ggz-instellingen

Jolanda van de Beld is onderzoeksjournalist voor Platform Investico.

Naar aanleiding van haar eerdere onderzoek naar zedenzaken bij de politie, ontving zij een verontrustende tip over seksueel overschrijdend gedrag binnen ggz-instellingen. Het behelsde zowel de omvang van het probleem, alsook de omgang met zulke zaken door politie en instellingen zelf.

Op dit moment probeert Jolanda in te schatten of zij met Investico een onderzoek kan starten naar het onderwerp zedenzaken binnen de ggz.

Zij verkeert nog in de beginfase en is zoekende waar zij zou kunnen beginnen. Daarom zou zij graag met één of enkele cliëntenraden uit de GGZ in contact komen over het onderwerp.

Cliëntenraad GGZ

Concreet zou Jolanda aan cliëntenraden in de GGZ de volgende vragen willen stellen:

In 2018 ontving de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGZ) volgens hun jaarlijkse rapportage 40 meldingen van seksueel misbruik in ggz-instellingen. Dit lijkt het topje van de ijsberg. Wat is uw gedachte hierover?

Bent u bekend met verhalen van slachtoffers van seksueel overschrijdend gedrag die ontmoedigd zijn om aangifte te doen bij de politie en ook niet goed geholpen zijn door de instelling zelf?

Het is een gevoelig onderwerp, daar is Jolanda zich zeer van bewust. Aanmeldingen voor medewerking worden natuurlijk discreet behandeld en gesprekken en antwoorden op bovenstaande vragen blijven anoniem.

Wilt u meewerken? Dan kunt u een e-mail sturen naar: marika@ncz.nl

2 Reactie's
 • José de Kok
  Geplaatst op 14:12h, 04 mei Beantwoorden

  Hallo, ik ben een vrouw van 62 en in de jaren 70 misbruikt door een medewerker van het Riagg. Eind jaren 70 was dit. In de jaren 80 nog eens handtastelijk betast door een nachtverpleger op de PAAZ. Dit heeft jarenlang mijn leven beïnvloed. Door de melding van het OM vorige week dat zij een onderzoek starten naar Johan Derksen, een man overigens die ik geweldig vind, is dit weer opgerakeld. Ondernemer omdat ik deze week een klacht wilde neerleggen bij het OM omdat zij zich wel willen mengen in deze zaak. Waar overigens geen slachtoffer van bekend is. Ik heb mijn verhaal gedaan en kreeg de melding dat ik maar een mail moest sturen met klacht naar het OM in Amsterdam. Ik heb wel een mail gestuurd naar het ministerie van justitie, met mijn verhaal. Had de verwachting dat die hier iets mee zouden doen, omdat ook Johan Derksen zo aangepakt gaat worden, terwijl het bovenal grootspraak is. Maar helaas ik ben nog steeds niet benaderd door ze. Ik heb namen, ik kan de jaren noemen. Maar blijkbaar vindt men een zaak zonder aangifte en zonder naam belangrijker. Ik zou willen dat het alleen een kaars tussen mijn benen was geweest, terwijl ik stomdronken was. Maar ik ben gepakt terwijl ik kwetsbaar voor hulp kwam.

  • NCZ
   Geplaatst op 06:17h, 05 mei

   Dag José, wat vreselijk dat je dit hebt moeten meemaken en dat de dader(s) kennelijk ongestraft rond loopt. Hopelijk wordt er alsnog wat met jouw melding gedaan. Ik wens je veel sterkte!

Geef een reactie

NCZ