Mantelzorgers laten een groot bedrag aan mantelzorgwaardering liggen. Dit blijkt uit onderzoek naar de mantelzorgwaardering onder 39 gemeenten door Thuiszorgorganisatie Zuster Jansen. In de meeste gemeenten is een beloning beschikbaar voor iedere mantelzorger, maar veel van hen doen hier geen beroep op.

Mantelzorgers hebben recht op een gemeentelijke vergoeding, mits zij aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze regels rondom het aanvragen van mantelzorgwaardering verschillen per gemeente. De beschikbare vergoeding varieert van een waardebon van 20 euro tot een bedrag van 200 euro. In veel gevallen betalen gemeenten de mantelzorgwaardering in natura uit, bijvoorbeeld als hulp bij het huishouden, een mantelzorgmakelaar of een dagje uit. Mantelzorgers kunnen de waardering aanvragen bij het Wmo-loket van de gemeente.

Als alle mantelzorgers hun waardering zouden incasseren, zou dit leiden tot een overschrijding van het totale mantelzorgbudget met 227 procent. Vooral de gemeenten Eindhoven, Almere en Nijmegen zouden met grote begrotingstekorten kampen als iedere mantelzorger zijn waardering daadwerkelijk verzilvert. In Eindhoven zou dan een begrotingstekort ontstaan van 9 miljoen euro, 450 procent op het totale mantelzorgbudget. Almere zou op een tekort afstevenen van 7,5 miljoen euro, Nijmegen op 6,5 miljoen euro en Amersfoort op 5,9 miljoen euro.  Gemeente Eindhoven een limiet ingesteld op het beschikbare mantelzorgbudget. Wanneer deze limiet is bereikt hebben mantelzorgers geen recht meer op mantelzorgwaardering. Hierdoor blijft de gemeente altijd binnen het beschikbare budget.

Andere gemeenten waar weinig beroep wordt gedaan op het mantelzorgbudget zijn Amersfoort, Maastricht en Rotterdam. Zowel Amersfoort als Maastricht bieden een mantelzorgwaardering van 200 euro.
De verschillen in Nederland omtrent de wettelijk bepaalde mantelzorgwaardering zijn dus zeer groot. Ongeacht de grootte van de mantelzorgwaardering lijken veel mantelzorgers niet goed geïnformeerd te zijn over hun rechten als mantelzorger.

Kijk HIER voor een uitgebreid overzicht van gemeenten waar mantelzorgers het meeste niet-geclaimde budget laten liggen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *