Handreiking cliëntenraden: meepraten en meebeslissen over technologie in de gehandicaptenzorg

Veel zorgorganisaties willen graag meer technologie inzetten. Omdat technologie het leven van cliënten raakt, is het belangrijk dat zij hierover meepraten en meebeslissen. Hoe kun je als cliënten-, bewoners- of verwantenraad proactief meepraten en meebeslissen over technologie? En hoe kun je als begeleider, manager of bijvoorbeeld bestuurder cliënten meer betrekken bij de verschillende stappen die worden doorlopen bij het implementeren van technologie in de zorgorganisatie? Deze handreiking helpt je op weg!

Iedereen moet kunnen meepraten

Iedereen moet kunnen meepraten, want iedereen heeft een mening ongeacht het niveau. Om die mening boven tafel te krijgen, biedt een hulpmiddel soms uitkomst. De handreiking cliëntenraden, ontwikkeld vanuit de Innovatie-impuls, is zo’n hulpmiddel. Je ontdekt bij welke stappen en op welke manier bewonersraden, cliëntenraden en verwantenraden kunnen meepraten en meebeslissen over technologie:

Stap 1: de visie en het beleid van de zorgorganisatie

Stap 2: het vraagstuk en het kiezen van technologie

Stap 3: het gebruik van de technologie

Stap 4: de evaluatie en het vervolg

Informatie en inspiratie

In de handreiking vind je per stap informatie en vooral veel inspiratie. Naast waardevolle tips worden tal van aansprekende voorbeelden aangehaald. En de handige invulkaart met een aantal voorbeeldvragen per stap, helpt je vooruit.

Download hier de handreiking cliëntenraden

Deze handreiking is tot stand gekomen binnen de Innovatie-impuls Gehandicaptenzorg. Dit is een programma van Volwaardig Leven, in opdracht van het Ministerie van VWS en uitgevoerd door Vilans en Academy Het Dorp. De Innovatie-impuls heeft als doel om meer technologie in de gehandicaptenzorg in te zetten. Deze technologie moet bijdragen aan de kwaliteit van leven van cliënten en kwaliteit van zorg voor cliënten.

 

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *