In de medezeggenschapsregeling moet minimaal worden opgenomen:
Hoe een cliëntenraad wordt betrokken bij de voorbereiding van een besluit inzake:
- Wijziging doelstelling of grondslag
- Fusie of duurzame samenwerking
- Overdracht van de zeggenschap over de zorg of een onderdeel
- Ingrijpende verbouwing, nieuwbouw of verhuizing (voor langdurige zorg, waar men in de regel 6 maanden of langer verblijft)
- Selectie en benoeming personen die leidinggeven aan de zorgverleners (Idem dito)
- Selectie en benoeming Ambtelijk Secretaris Cliëntenraad
- Selectie en benoeming 1 lid Raad van Bestuur of Raad van Toezicht (Voordrachtsrecht)
In de medezeggenschapsregeling kan ook een centrale cliëntenraad worden ingesteld.
Dan moet in de regeling worden opgenomen:
- De taken van de onderscheiden raden
- De verdeling van de bevoegdheden over de raden
De medezeggenschapsregeling moet door alle partijen worden ondertekend. Instemming met de medezeggenschapsregeling kan niet worden overgedragen.
Hoe ziet een medezeggenschapsregeling eruit? Hoe stel je een goede regeling op? Waar moet je als cliëntenraad allemaal rekening mee houden? Wat zijn de verschillen per sector?
Model medezeggenschapsregeling downloaden
Verderop op deze pagina kunt u, per sector, een modelregeling downloaden. De modellen zijn met verschillende partijen besproken en juridisch goed gekeurd. De verschillende modellen per sector van NCZ kunnen door voortschrijdend inzicht en/of door jurisprudentie vervangen worden door nieuwere versies.
Voor hulp bij het opstellen en implementeren van de medezeggenschapsregeling, kunt u natuurlijk een beroep doen op een deskundige trainer van NCZ. Bel of mail ons gerust!
Voor een Model Medezeggenschapsregeling voor het Medisch Specialistisch Bedrijf, verwijzen wij graag naar de regeling van de Federatie Medisch Specialisten (FMS). Deze is in samenwerking met o.a. NCZ tot stand gekomen:
Voor een Model Medezeggenschapsregeling voor de (verstandelijk) gehandicaptensector verwijzen wij graag naar: VraagRaak
Ook is er een Model Medezeggenschapsregeling in eenvoudige taal voor (centrale) cliëntenraden of Familieraden in de (verstandelijk) gehandicaptensector via VraagRaak
NCZ is niet verantwoordelijk voor bovengenoemde modellen.
Richtlijn en handreiking voor budget en vergoeding van de (centrale) cliëntenraad
Volgens de nieuwe Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 (Wmcz 2018) krijgen cliëntenraden recht op een scholingsbudget, recht op het in kunnen huren van een trainer/adviseur en recht op een professionele, onafhankelijke ondersteuner: De Ambtelijk Secretaris Cliëntenraad.
Model Huishoudelijk Reglement van de (centrale) cliëntenraad
Cliëntenraden moeten naast de gezamenlijke afspraken in de Medezeggenschapsregeling, schriftelijk hun werkwijze vastleggen, inclusief hun vertegenwoordiging in en buiten rechte (de voorzitter) (Wmcz2018, Art. 5 lid 1). Dit doen zij in hun ‘huishoudelijk reglement.’ Hierin regelen zij onder andere wie hun voorzitter is, hoe met het lidmaatschap wordt omgegaan, welke zittingsduur de leden hebben, hoe vaak en hoe er vergaderd wordt, hoe om wordt gegaan met besluiten etc.
Model Informatie- en communicatieprotocol
Wij adviseren om een informatie/communicatieprotocol op te stellen en deze als bijlage naast de Medezeggenschapsregeling te gebruiken. Hiermee kunnen onduidelijkheden of geschillen over informatie en communicatie voor een groot deel worden voorkomen. Afspraken over informatie en communicatie veranderen nogal eens. Daarom raden wij het af deze afspraken op te nemen in de Medezeggenschapsregeling.