Rechter oordeelt: Medezeggenschap Lunet Zorg voldoet niet aan de wet

Medezeggenschap Lunet Zorg voldoet niet aan de wet.

Lokale cliëntenraden krijgen hun rechten en bevoegdheden na een lange juridische strijd weer terug. Medezeggenschapsstructuur Lunet Zorg moet per direct worden aangepast.

Het gerechtshof in Den Bosch heeft in een rechtszaak tussen Lunet Zorg en twee cliëntvertegenwoordigingsraden geoordeeld dat Lunet Zorg beide raden per direct als volwaardige cliëntenraden moet erkennen. Dit betekent dat beide raden nu alsnog alle wettelijke medezeggenschapsrechten en bevoegdheden, zoals adviesrecht en informatierecht, kunnen uitoefenen.

Het feit dat Lunet Zorg clusterraden en een centrale cliëntenraad heeft ingesteld maakt daarbij geen verschil. Ook de manier waarop binnen Lunet Zorg leiding wordt gegeven is niet relevant. Om aan de wet te voldoen, moet medezeggenschap steeds van onderaf worden georganiseerd, aldus de rechter. Dit houdt in dat alle rechten en bevoegdheden aan de lokale cliëntenraden moeten worden gegeven, dus daar waar de zorg daadwerkelijk wordt verleend.

Hoewel Lunet Zorg meteen heeft aangekondigd de uitspraak bij de Hoge Raad te zullen aanvechten, zijn de gevolgen van deze uitspraak meteen verstrekkend. Niet alleen voor de cliënten van Lunet Zorg, maar voor alle cliënten van vrijwel alle zorginstellingen. Met deze uitspraak in de hand kunnen cliënten en cliëntenraden nu namelijk afdwingen dat zij – voor zover dat nog niet gebeurt – direct en volledig betrokken worden bij de medezeggenschap op lokaal niveau, bijvoorbeeld op bij de eigen locatie. Dit ongeacht hoe groot de eigen zorginstelling is, of hoe die van bovenaf wordt bestuurd.

LEES HIER DE VOLLEDIGE UITSPRAAK

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *