Waar draait het écht om in het leven: oprechte aandacht, een glimlach en een betekenisvolle daginvulling. Dat maakt iedereen gelukkig en blij. Zeker ook bewoners in een verpleeghuis. Daarom is een persoonlijke dagbeleving belangrijk.
Willy Schuurman maakt zich hiervoor sterk. Dit doet ze vanuit haar werkervaring als activiteitenbegeleidster en coördinator dagbeleving in de ouderenzorg. Haar passie en visie deelt ze vanuit haar bedrijf Maximaal Leven. Waarin ze de nadruk legt op het werk van ‘geluksbrengers’.
Maximaal Leven
Willy stort haar ziel en zaligheid in Maximaal Leven. Ze vindt dat de kwaliteit van leven voor bewoners van verpleeghuizen veel beter kan en moet. Dagbeleving op maat speelt hierin een belangrijke rol. Dit moet geborgd zijn binnen de organisatie. Willy: “Het is belangrijk dat we nog meer naar de bewoners en hun mogelijkheden voor dagbeleving kijken. En ook dat het structureel doorgaat bij ziekteverzuim of slechte bezetting. Het is zo belangrijk voor mensen.”
Willy spreekt graag over dagbeleving. “Dagbesteding is al snel actief en is niet voor iedereen weggelegd. Soms beleef je de dag vanuit een bed. Wat zie, hoor of ruik je dan? Daar speel je op in. Laat de dagbeleving aansluiten op de wensen, behoeften en belangstellingen van de bewoner en de fase van het ziekteproces.”
Geluksbrengers in de zorg
Dagbeleving mag geen sluitpost zijn van de begroting of de personele bezetting. Willy: “Dat zie ik te vaak genoeg gebeuren. Bij een slechte bezetting wordt dit als eerste geschrapt. Terwijl dit juist plezier geeft! Daarom zetten we vanuit Maximaal Leven externe mensen in: De geluksbrengers.”
Geluksbrengers zijn hartverwarmende mensen, met zorg geselecteerd op kwaliteit en betrokkenheid. Zij stellen zich dienstbaar op aan de cliënt en zetten hun expertise gepassioneerd en op liefdevolle wijze in. Deze expertises zijn gebaseerd op 9 herkenbare thema’s: muziek, sport & spel, dieren, buiten, bewegen, kinderen, zintuiglijke dagbeleving, kunst & cultuur en aan tafel.”
“Iedere Geluksbrenger heeft iets unieks en past zich aan op het individu. Dit creëert ontroerende uitwisselingen, verwondering en plezier, zeker wanneer het structurele ontmoetingen zijn die in tijd dicht bij elkaar liggen.”
Voorbeelden uit de praktijk
Willy: “Tijdens de pilot bezocht poppenspeler Jacobus met zijn ‘handpop-kat’ een huiskamer van een verpleeghuis. Hij zocht een specifieke bewoonster. In de woonkamer was op dat moment echter een onrustige sfeer met wat onenigheid tussen de bewoners. Jacobus speelde hier met zijn kat direct op in. Binnen de kortste keren had hij de aandacht van de bewoners. De sfeer sloeg nu positief om en er was interactie. De bewoners vonden het prachtig en raakte ‘in gesprek met de kat’.”
“Of muzikant Maarten, hij vindt van heel groot tot heel klein de aansluiting bij bewoners. Hij geeft concerten in het restaurant voor zo’n 80 bewoners. Maar zingt ook mooie luisterliedjes in de huiskamer voor zo’n 10 bewoners. Maar het kan nog kleiner. Dan zingt hij verfijnde muziek aan bed met persoonlijke Franse chansons.”
Kansen voor de cliëntenraad
“Ik merk steeds weer dat de visie van Maximaal Leven en de Geluksbrengers cliëntenraden en andere mensen aanspreekt. Het is een verfrissende aanpak die kwaliteit en borging biedt. De bewoner staat centraal. Ik zie veel overeenkomstige belangen. Graag deel ik met hen mijn visie en kennis. Ik denk dat we gezamenlijk nog meer voor elkaar krijgen.”
Mee denken
Heb je vragen of wil je sparren met Willy? Neem gerust contact met haar op. Ze gaat graag met je in gesprek. Want alleen samen komen we verder. Je bereikt haar via info@maximaal-leven.nl. Of kijk op maxixleven.nl voor meer informatie. Wil je je aanmelden als geluksbrenger? Ga dan naar hoebrengjijgeluksmomenten.nl.

Bekijk ook: Kwaliteit door de ogen van de cliënt en de BASS-formule