Zorgaanbieders en zorgverleners worden vaak geconfronteerd met patiënten of cliënten die hun eigen belangen niet goed meer kunnen behartigen of overzien. Bijvoorbeeld omdat iemand gaat dementeren of omdat er sprake is van verslavingsproblematiek. Daarbij is het de vraag of iemand wilsonbekwaam is. Als iemand wilsonbekwaam is bevonden, is het in principe de bedoeling dat er een vertegenwoordiger namens de patiënt optreedt. Dat kan een familielid zijn, iemand die eerder door de patiënt is aangewezen (een gemachtigde) of een door de kantonrechter benoemde mentor, bewindvoerder of curator. Maar ook dat kan behoorlijke hersenkrakers opleveren.
In de praktijk blijkt dat zorgaanbieders en zorgverleners steeds vaker knelpunten ervaren in situaties waarin patiënten hun eigen belangen niet goed kunnen behartigen. Denk daarbij aan:
- Er is geen vertegenwoordiger beschikbaar, omdat niemand de patiënt wil of kan vertegenwoordigen;
- De vertegenwoordigers vanuit de familie hebben onderling discussie over behandelbeslissingen of andere aangelegenheden of nemen geen verantwoordelijkheid;
- De wettelijk of familiaire vertegenwoordigers kennen hun taken en bevoegdheden niet voldoende of voeren hun taken niet voldoende uit;
- De vertegenwoordigers nemen beslissingen die in strijd zijn met het belang van de patiënt;
- De zorgverlener worstelt met de vraag of een patiënt zelfstandig kan beslissen of daartoe niet meer in staat is.
Tijdens dit kosteloze digitale kennisseminar op 10 augustus 2021 om 16.00 uur door Elize Breugem van Eldermans – Geerts Advocaten staan wij uitvoerig stil bij de juridische verplichtingen en taken van (wettelijke) vertegenwoordigers, maar ook bij de juridische positie van zorgverleners en zorginstellingen. Ook gaan wij in op vragen als:
- hoe zit het met de schriftelijk gemachtigde?
- hoe ga je om met twijfel over de wilsbekwaamheid van de patiënt?
- wat zijn de juridische mogelijkheden als zorginstelling?
Heeft u als zorgaanbieder, zorgverlener of (centrale) cliëntenraad te maken met vertegenwoordiging van patiënten/cliënten? Dan mag u dit kennisseminar niet missen.
Datum en aanmelden
Het kennisseminar is kosteloos en vindt digitaal plaats op 10 augustus 2021 om 16:00 uur. Spreker is Elize Breugem.
Goede avond, NCZ medewerker,
Via deze weg maak ik gebruik van dit kennisseminar. om kennis van dit onderwerp te verbreden.
Met een groet,
Onno
Dag Onno, je kunt je aanmelden voor het seminar via het aanmeldformulier op de site van Eldermans-Geerts!