Zoals toegezegd tijdens de behandeling van het wetsvoorstel cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens van 11 juni 2014 stuurt minister Edith Schippers de Kamer hierbij een toelichting op een aantal onderwerpen. Het betreft generieke versus specifieke toestemming en een reactie op amendementen 19 en 28 van het lid Bruins Slot en amendement 29 van het lid Voortman.

Toelichting generieke toestemming versus specifieke toestemming:

Als het gaat om toestemming van cliënt voor gegevensuitwisseling via een elektronisch uitwisselingssysteem moeten twee momenten van elkaar worden onderscheiden:

1. Toestemming om gegevens beschikbaar te mogen stellen.

2.Toestemming om gegevens die beschikbaar zijn gesteld te mogen raadplegen.

Ad 1. Toestemming om gegevens beschikbaar te stellen via een elektronisch uitwisselingssysteem

Cliënten moeten uitdrukkelijke toestemming geven aan een zorgaanbieder, voordat die zorgaanbieder gegevens beschikbaar mag stellen via een elektronisch uitwisselingssysteem. Deze zogenaamde opt-in vraag is geregeld in artikel 15a van het wetsvoorstel. De cliënt dient daarvoor duidelijke informatie te krijgen over het elektronische uitwisselingssysteem en zijn rechten bij het gebruik ervan. Die informatieplicht is geregeld in artikel.

Lees HIER verder de brief van minister Schippers (VWS) aan de Tweede Kamer over het wetsvoorstel cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens.

 

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *