Interview met Thijs de Lange: dagvoorzitter en inclusie specialist

Thijs de Lange: dagvoorzitter gespecialiseerd in inclusie en toegankelijkheid

Thijs de Lange is met zijn 25 jaar een van de jongste dagvoorzitters van ons land. Toch heeft hij, zoals hij zelf zegt, al 16 jaar podiumervaring. Hij is gespecialiseerd in het leiden van bijeenkomsten rond inclusie en toegankelijkheid. Dat hij daarbij zijn ervaringsdeskundigheid kan gebruiken ziet hij als een pré.

Kritische vragen gelardeerd met humor

Als je met Thijs praat valt al snel op hoe hij zelfs aan lastige en ingewikkelde onderwerpen een positieve draai weet te geven. Dit wordt meteen duidelijk na de eerste vraag: hoe kwam je op het idee om als dagvoorzitter je brood te gaan verdienen. Thijs vertelt: ´Eigenlijk sta ik al 16 jaar op het podium. Het begon allemaal toen ik op mijn negende naar de jeugdtheaterschool ging. Ik had ontdekt dat ik mensen aan het lachen kan maken. Eigenlijk wilde ik cabaretier worden, tot ik erachter kwam dat je elke keer weer hetzelfde verhaal moet opvoeren. Ik heb nooit zoveel plezier gehad in repeteren. Inmiddels heb ik verschillende open podia gepresenteerd en treed ik op met zelfgeschreven gedichten. Sinds een paar jaar noem ik mezelf dagvoorzitter. Daarmee bedoel ik, dat ik onafhankelijk en op een gestructureerde manier bijeenkomsten leid. Ik ben breed inzetbaar van het opleuken van een feestelijke opening, het in goede banen leiden van een bijeenkomst, tot het begeleiden van een zwaar inhoudelijk gesprek. Ik moet wel zeggen dat ik meer heb met sociaal maatschappelijke onderwerpen. Meer met mensen dan met puur technologische onderwerpen’.

Op de vraag waarom hij geschikt is als dagvoorzitter legt hij uit: “Wat ik leuk vind is informatie aangedragen te krijgen en daar al improviserend iets mee te doen. Dat past helemaal bij een dagvoorzitter. Het is mijn taak om een bijeenkomst in goede banen te leiden. Ik heb op de Universiteit van Amsterdam Nederlandse taalbeheersing gestudeerd. Daar was vooral veel aandacht voor argumentatie en debat. Ook dat komt een dagvoorzitter goed van pas als je discussies tussen partijen moet leiden.

Humor als energizer

Thijs vervolgt: “Deze combinatie zorgt dat ik een bijeenkomst op zowel een kritische als humorvolle manier aan elkaar kan praten. Vooral de humor vind ik belangrijk. Ik probeer te voorkomen dat het publiek halverwege de bijeenkomst van saaiheid in slaap valt. Ik gebruik humor dus zeg maar als energizer.

Naast mijn werk als dagvoorzitter ben ik schrijver/journalist. Ik sta erom bekend dat ik altijd overal het naadje van de kous van wil weten. Dat betekent doorvragen tot de kern. Hoe zit het? Hoe moet ik het me voorstellen?  Als een spreker de neiging heeft om zijn verhaal abstract te houden, probeer ik door het stellen van vragen er voor het publiek een beeld bij te krijgen. Een bijeenkomst is uiteindelijk bedoelt voor de mensen in de zaal. Daarbij streef ik ernaar om interactie tussen spreker en toehoorders teweeg te brengen. Uiteraard heb ik vooraf met de opdrachtgever overlegd hoe ver ik daarin kan gaan. Het is goed dat het publiek zich gehoord voelt. Soms gaat het door die kritische noot van mij weleens schuren. Met humor kan ik dan de boel weer bij elkaar krijgen”

Als ervaringsdeskundige kan ik bedrijven helpen

Thijs heeft een lichte cerebrale parese. Hij legt uit wat dat betekent. “Bij de geboorte is door zuurstofgebrek het deel van mijn hersenen beschadigd dat de motoriek aanstuurt. Ik beweeg en praat daardoor iets minder makkelijk. Maar ik hoor vaak terug dat dat laatste eigenlijk wel een voordeel is. Het voordragen van gedichten heeft mij geholpen teksten een goede fasering te geven. Doordat ik net iets anders praat, moet het publiek net iets meer opletten om mij te verstaan. Daardoor houden ze makkelijker hun aandacht erbij”.

Op zijn website thijsdoet.nl staat dat hij door zijn handicap anders naar de wereld en bedrijven aankijkt. Over doorvragen gesproken: wat bedoel je daarmee Thijs?  “Ik ben ervaringsdeskundige voor onderwerpen over inclusie en toegankelijkheid. Door mijn handicap kijk ik op een bepaalde afstand naar de maatschappij. Dit doe ik al vanaf zeer jonge leeftijd. Op de basisschool kon ik niet zo goed mee rennen met de rest. Daardoor heb ik geleerd dingen wat meer van een zijkant te observeren. Dat maakt dat je de dingen anders ziet, dan als je zelf midden in de ratrace zit.  

Als je niet voelt hoe het is om een handicap te hebben, weet je ook niet hoe je een inclusief bedrijf moet inrichten. Ik vind dat mensen met een handicap een verantwoordelijkheid hebben om mensen zonder een handicap te laten zien hoe het is om te leven met een handicap. Zij kunnen als geen ander meedenken in wat je moet doen om te zorgen wat nodig is, zodat iedereen mee kan doen met de samenleving. Ongeacht diens handicap”.

De droom van Thijs is om ooit talkshow host te worden

Dagvoorzitters zijn over het algemeen veertig plussers met een lange staat van dienst in andere beroepen. Wat dat betreft is Thijs er vroeg bij. Hij is daar zelf heel nuchter onder: “ik zal ongetwijfeld niet de enige jonge dagvoorzitter zijn, maar ik herken dat beeld wel. Ik denk dat andere dagvoorzitters eerst iets anders hebben gedaan. Voor mij was het een logische lijn vanuit de jeugdtheaterschool. En dit is het enige wat ik echt wil, hier word ik écht gelukkig van. Ik dacht: ‘als ik eerst een vaste baan heb en me helemaal settel, zit ik straks vast aan een hypotheek’. Zie dan nog maar eens zo’n stap naar het ZZP bestaan te maken. Als je dat van de grond wilt krijgen moet je je daar 100 % op focussen.

Thijs zijn droom gaat verder dan het leiden van bijeenkomsten in zalen. “Omdat ik maar een lichte handicap heb, val ik eigenlijk tussen het wal en het schip. Ik behoor niet echt tot de wereld van mensen met een handicap, maar ook niet tot die van mensen zonder. Zelf merk ik pas dat ik anders praat, als ik mezelf na een opname terug hoor. Ik heb besloten dat ik tot de wereld zonder een handicap wil horen. Ik wil gewoon meedoen met de maatschappij. Mijn droom is om ooit op tv-talkshow host te worden. Ik denk dan bijvoorbeeld aan zoiets als de wereld draait door”. Hij voegt er op zijn kenmerkende wijze aan toe “Maar dan wel in een aangepast format, want die snelheid zal ik nooit gaan halen”.

Meer over Thijs:

Thijs de Lange (1997) is dagvoorzitter, gespreksleider, presentator. Hij studeerde Nederlandse Taalbeheersing aan de UVA. Enkele recente voorbeelden van activiteiten: Gespreksleider tijdens een bijeenkomst van minister Dijkgraaf en studenten met een functiebeperking. Het in goede banen leiden van de dag van de participatie bij cliëntenraad Amsterdam. Zorgen dat sporters met een handicap tijdens een informatiebijeenkomst hun vragen en ongemakken goed op tafel konden leggen. Zie voor meer voorbeelden en informatie thijsdoet.nl

Misschien ook interessant voor u

Interview met Teun Toebes a man on a mission

Interview met netwerkexpert en bruggenbouwer Rens Tanis

Communicatie advies

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *