Interview door Niek Arts

Slimmer met financiën met Martin

Met een goede basiskennis kom je op financieel vlak als cliëntenraad al een heel eind. En praat je veel beter mee met zorgbestuurders en andere gesprekspartners. Speciaal daarvoor geeft NCZ-trainer Martin van Hofwegen de training ‘Inzicht in financiën’. Een training speciaal voor cliëntenraden, toegespitst op hun uitdagingen.

Kennismaken met Martin

Martin van HofwegenMartin heeft een behoorlijke staat van dienst als financieel specialist in de zorgsector. Na eerst in de zakelijke wereld gewerkt te hebben, stapte hij in 2009 over. Martin: “Mijn vrouw werkte al in de zorg, een sector die mij ook steeds meer trok. Ik ging aan de slag bij ‘s Heeren Loo, de grootste aanbieder van gehandicaptenzorg in Nederland. Eerst regionaal als controller en nu als business controller. Dit werk combineer ik met trainingen en adviesdiensten. Verder ben ik als bestuurder verbonden aan Inversa, een kleinschalig (ouderen)wooninitiatief met twee woon-zorgboerderijen.”

“Vanuit mijn ervaring deel ik graag mijn kennis over financiële vraagstukken in de zorg. Ik kijk juist niet alleen naar de cijfers, maar naar hoe we met de beschikbare financiële middelen de zorg zo goed mogelijk organiseren en leveren. Dat is steeds weer een interessante legpuzzel, waarbij de omstandigheden blijven veranderen. Ik heb de training al aan honderden mensen gegeven, ook binnen ’s Heeren Loo. Juist omdat we het ook met z’n allen moeten doen.”

De NCZ-training

De training is gericht op de uitdagingen van de cliëntenraad en sluit aan bij hun dagelijkse praktijk. Martin: “Het is belangrijk dat je als cliëntenraad ook vanuit de financiële cijfers het cliëntenbelang goed ter sprake kunt brengen. Daarvoor hoef je de cijfers niet te kunnen toepassen, maar wel kunnen lezen. En daar gaat mijn training over.”

“Het is belangrijk dat dat je de financiële consequenties van beslissingen doorziet. Toch is het ontleden van begrotingen en budgetten voor veel leden van cliëntenraden lastig. Laat staan dat zij comfortabel kunnen meedenken, praten en adviseren tijdens bijeenkomsten. Hier gaan we mee aan de slag. Je leert een begroting en winst-en-verliesrekening lezen en financiële rapportages begrijpen. Want omdat je het ‘speelveld’ straks beter begrijpt, ben je ook een kritische en volwaardige gesprekspartner en sta je voor het cliëntenbelang!”

Interactieve training

Het gevaar bij een ‘training over cijfertjes’ is dat deze saai kan worden. Martin: “Niet bij mij. Mijn training is zo interactief mogelijk. In begrijpelijke taal en op een enthousiaste wijze gaan we aan de slag met de inhoud. Je voelt en ervaart de mogelijkheden ten aanzien van financiën voor jouw cliëntenraadwerk. Ik neem je mee in een interactieve, spannende en interessante combinatie van theorie, quiz, spel, casussen, TED-talk en discussie. We gaan in de training dus lekker aan de slag!”

Meer informatie over Martin van Hofwegen

 

De cursussen van Martin:

24 januari 2023 2-daagse CURSUS Inzicht in financiën

Een tweedaagse cursus om inzicht in financieel en economisch beleid te krijgen, door Martin van Hofwegen, op 24 januari en 14 februari 2023 in Nijkerk

BEKIJK CURSUS

Cursus Inzicht in financiën incompany op aanvraag

NCZ cursus op maat, op aanvraag, over inzicht in financiën voor (centrale/regionale) cliëntenraden en cliëntenraad ondersteuners. Door Martin van Hofwegen.

BEKIJK CURSUS

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *