Hoe krijg je als cliëntenraad écht invloed op beleid en besluiten?

Interview met trainer Martijn Hofman over zijn cursus Cliëntenraad en Invloed op beleid en besluiten, op 26 maart in Nijkerk.

Interview met Martijn Hofman over invloed op beleid en besluiten
Martijn Hofman, trainer voor NCZ

Als cliëntenraad ben je namens de zorgvragers van jouw organisatie gesprekspartner van het bestuur. Maar hoe zorg je ervoor dat de inspraakmogelijkheden van de cliëntenraad ook daadwerkelijk leiden tot invloed? In zijn interactieve training Cliëntenraad en invloed op beleid en besluiten van 26 maart aanstaande geeft Martijn Hofman inzicht en tips waarmee je de mogelijkheden die je vanuit de WMCZ hebt, succesvol kunt inzetten in de praktijk.

Martijn: “Deze training behandelt niet droog de regels van de WMCZ. Het doel van deze training is dat iedere deelnemer aan het eind van de dag een antwoord heeft op zijn eigen vraag over inspraak. Bovendien weet je meer van je eigen onderhandelingsstijl. Om optimaal van deze training te leren en te profiteren, kun je een casus meenemen waarmee jouw cliëntenraad worstelt.

Casussen als leidraad voor de theorie

In het ochtendprogramma bespreken we deze casussen vanuit de WMCZ: op basis waarvan geef je advies? Hoe heb je dat geformuleerd? Heb je misschien instemmingsrecht? Maak je daar gebruik van en hoe doe je dat? Hoe is de relatie met de bestuurder, is er wel sprake van beïnvloeding of hoe kun je die verbeteren? We gaan niet zozeer in op de inhoud van elk voorbeeld, maar analyseren met elkaar vooral het proces en hoe je dat kunt beïnvloeden. Als deelnemer kun je inspelen op elke casus. Daardoor krijg je ideeën die wellicht van toepassing zijn op je eigen situatie.

Inzicht en oefenen met invloed door middel van jouw gedrag

In het middaggedeelte zoomen we in op beïnvloedingsgedrag. Er zijn allerlei modellen ontwikkeld die duidelijk maken hoe gedrag van invloed is op het overbrengen van een boodschap. Allereerst zal ik een stukje theorie bespreken over de Cirkel van Invloed van Covey (welke zaken kun je eigenlijk beïnvloeden?) en de Roos van Leary (met jouw gedrag kun je de ander bewust beïnvloeden). Daarna gaan we er praktisch mee aan de slag. Waar nodig zal ik nog meer modellen introduceren. Ook nu zijn de casussen zoals in de ochtend besproken, leidend voor het programma.

Ik kies de modellen uit die het beste passen om een geschetste probleemsituatie te benaderen om zo de maximale invloed uit jullie advies te halen. We onderzoeken bijvoorbeeld hoe de verschillende cirkels werken en hoe je een bestuurder die eigenlijk niet op je zit te wachten toch kunt meenemen in jouw voorstel. We kijken naar de invloedstijl die gebruikt is, hoe je überhaupt echt invloed kunt uitoefenen en wat het effect van jouw manier van communiceren is.

Aan het eind van de dag heb je een beter inzicht in wat je kunt doen om echt gehoord te worden”.

Misschien ook interessant voor u

De cliëntenraad en invloed op beleid en besluiten

De invloed van de cliëntenraad op het beleid in de zorg

De meerwaarde van de cliëntenraad in de zorg

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *