Cliëntenraad in coronatijd: waardevolle impact creëren voor onze cliënten

Een interview door Niek Arts met Hans Fiolet, voorzitter centrale cliëntenraad bij Koraal.

Ga er maar aanstaan als nieuwe voorzitter van de centrale cliëntenraad. Je bent een maand actief en corona overvalt het hele land en zorgsysteem. Het overkwam Hans Fiolet (68) bij de cliëntenraad van zorgorganisatie Koraal.

Met mooie ambities ging de voormalig ziekenhuisbestuurder en internist van het UMC Maastricht aan de slag! Er rustig inkomen? Door corona werd er meteen actie verwacht. Er werden veel ingrijpende maatregelen genomen waarbij de cliëntenraad vaak werd geraadpleegd. Een vuurdoop die Hans niet snel vergeet. Er werd samen de raadleden, het personeel, bestuur én cliënten meer dan het beste van gemaakt is.

Nieuwe leuke uitdaging

Hans: “Toen ik met pensioen ging, wilde ik graag maatschappelijk actief blijven. Ik was als adviseur al betrokken bij Koraal. Ze vroegen of ik voorzitter van de centrale cliëntenraad (CCR) wilde worden. Dat wilde ik wel. Ik heb eerst vier maanden stage gelopen. Dit omdat Koraal als zorgorganisatie in al zijn verschijningsvormen een andere structuur en uitdagingen heeft dan het ziekenhuis dat ik gewend was.”

“Na een aantal leerzame maanden, begon ik op 1 januari 2020. Mijn doel: aan de slag gaan met het verbeteren van het clientenperspectief en het maatwerk daarin. Verder staat ook Koraal voor de hedendaagse zorguitdagingen van personeelstekort en een gespannen begroting. Op cliëntvlak vertaalt zich dit in de nodige wisselende personele bezettingen. Lastige omstandigheden voor veel van onze bewoners.”

Koraal en de cliëntenraad

Eerst even iets meer over Koraal als organisatie. Hans: “Koraal is er voor mensen van alle leeftijden met ernstige (verstandelijke) beperkingen en complexe gedrags- en/of psychiatrische problemen. Ze bieden aan hen zorg, ondersteuning, behandelingen, onderwijs en arbeid. Dit integrale aanbod is uniek. Er zijn meer dan veertig locaties en nevenlocaties.”

“Denken vanuit het perspectief van de client is erg belangrijk. We hebben vijf regionale cliëntenraden gekoppeld aan de regio en of locatie. Zij ‘bemoeien’ zich met de zaken die bij hen spelen. Natuurlijk krijgen wij al centrale cliëntenraad wel vaak informatie van ze.”

“Zelf ben ik de onafhankelijke voorzitter van de centrale cliëntenraad. Daarin zitten zes leden. We zien elkaar vijf á zes keer per jaar. Daarnaast is er veel onderling contact. Wij ‘bemoeien’ ons met de vraagstukken en het beleid die Koraal-breed spelen. Dus over de jaarrekening, beleidsplannen en de financiën. Recent ging het over het nieuwe vijfjarenplan strategie langdurige zorg en strategie jeugdzorg. Dan kijken we mee vanuit het perspectief van de client.”

Corona en Koraal

Hans: “Corona had een grote impact op onze cliënten. Onderwijs verviel, werk op maat was niet mogelijk en voor de bewoners werden de vrijheden flink beperkt. Over veel maatregelen zijn wij als CCR goed geraadpleegd en betrokken. Er was iedere week overleg over de dagelijkse gang van zaken. Verder werden we goed op de hoogte gehouden hoe het binnen Koraal met corona verliep.”

“Gelukkig waren er al vrij snel kleine versoepelingen mogelijk. Hierbij werden we goed betrokken. Zo konden we ermee instemmen en kregen we vanuit onze achterban goede informatie en wensen die we konden aankaarten. Zo hebben we een aantal schrijnende gevallen effectief verder geholpen.”

“Voor ons als cliëntenraad was het even schakelen. We zagen elkaar heel weinig, terwijl er volop een beroep op ons werd gedaan. Gelukkig is de onderlinge band goed en was er ook veel ‘informeel overleg’ via beeldcontact. Dit geldt trouwens ook voor overleg met bestuurders en bijvoorbeeld de OR. Een voordeel van corona: het heeft ons kortere lijntjes en betere onderlinge contacten gegeven. Dat maakt het werk in de toekomst een stukje makkelijker.”

Achterban effectief raadplegen

“We proberen onze achterban zo goed mogelijk bij de medezeggenschap te betrekken. Dit verloopt via verwanten maar ook vanuit de cliënten zelf. Zij kunnen, ondanks hun beperking, goed aangegeven wat er speelt en hun wensen zijn. Daarvoor gebruiken we binnen Koraal de ‘Taal voor allemaal’. Waarbij we bijvoorbeeld met symbolen, simpele vragen en makkelijke zinnen werken.”

“Dit vraagt een bepaalde inspanning, maar werkt goed. We gaan het gesprek met de cliënt aan tijdens speciale diners en bijeenkomsten. Dit zijn bij uitstek momenten waarop we verbinding met elkaar maken. Verder zet Koraal in op persoonlijke gesprekken met alle cliënten. De kwaliteit van zorg en zelf beslissen wordt steeds belangrijker. Dit ondersteunen wij van harte. Nog beter aansluiten op de wensen van de cliënt. Zo krijgen cliënten de ruimte om hun leven te leiden zoals zij dat graag willen.”

Zie in dit kader ook:

 

Interview met Edwin van der Voort voorzitter cr en ccr Laurens

Interview met Erik Dinkgreve, voorzitter centrale cliëntenraad Kentalis

E-learning contact met de achterban

Raadplegen achterban clientenraden zorg

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *