Wat gaat de nieuwe Wmcz2018 betekenen voor de bestaande cliëntenraden en haar leden? Wat mogen zij verwachten, met welke vragen lopen zij rond en hoe gaat hun werk er de komende jaren uitzien? De antwoorden op deze vragen worden onder meer gezocht in de paneldiscussie tijdens het Symposium Wmcz2018, gelijk samenspel in de zorg, op 9 oktober 2019 bij Landgoed Zonheuvel in Doorn. Een van de panelleden is Edwin van der Voort (24-04-1946):

 

Verpleeghuis betrokkenheid:

Lid CR de Hofstee,sinds 2 jaar voorzitter

Lid CCR Laurens,tevens lid van Kwaliteitscommissie en Ethische Commissie

NB Carine Gaemers en Hugo Borst zijn beide afkomstig uit de Hofstee.Het manifest Scherp op ouderenzorg is ontstaan vanuit de CR de Hofstee

Professioneel:

Kinderarts-intensivist Erasmusmc/Sophiakinderziekenhuis

Afdelingshoofd van de PICU(pediatrisch intensive care unit)=kinder intensive care

Ex president/oprichter van de Europese kinder ic vereniging

Ex president/oprichter Wereldfederatie kinder ic’s

 

INTERVIEW: 

Hij is uitgenodigd vanwege zijn kritische en brede blik op het medezeggenschapswerk in de zorg. Hij is de voorzitter van de lokale cliëntenraad van De Hofstee van zorgorganisatie Laurens. Daarnaast zit hij in de centrale cliëntenraad. De afgelopen jaren heeft hij onder meer met Carin Gaemers en Hugo Borst van dichtbij de ‘ondergang’ van de verpleeghuiszorg gezien en ziet hij wat er nu gebeurt met de uitvoering van het Kwaliteitskader inclusief de Kwaliteitsgelden. Verder put hij uit zijn werk als voormalig afdelingshoofd van de ‘kinder intensive care’ van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

 

De paneldiscussie
“Ik nam zitting in de cliëntenraad nadat mijn schoonvader met dementie werd opgenomen. Dat was nog in de periode voor de bezuinigingen, hij had er zeker in het begin een heerlijke tijd. Maar langzaamaan zag ik wat de bezuinigingen deden met de bewoners, het personeel en de kwaliteit van zorg en leven. Hier maakten we ons als cliëntenraad steeds drukker over, uiteindelijk zijn we de barricaden opgegaan. Na alle ophef die is ontstaan met het manifest, gaat het weer beter. Vanuit al deze ervaringen en inzichten, voed ik graag de paneldiscussie. Want met de nieuwe wet liggen er mooie kansen voor ons allemaal.”

De nieuwe wet en het cliëntenraadswerk

“Persoonlijk verwacht ik best veel van de nieuwe wet. In grote lijnen is de wet toegeschreven op het beter en eenvoudiger maken van ons werk als cliëntenraad. En dat is nodig ook. Ik heb de afgelopen jaren vaak genoeg gezien en gemerkt dat het misgaat. De belangrijkste twee wijzigingen zijn denk ik de verandering van het adviesrecht naar het instemmingsrecht en het feit dat de focus meer op de lokale cliëntenraad komt te liggen in plaats van op de centrale cliëntenraad.”

“Maar nog veel belangrijker is dat er meer ruimte komt voor de dialoog en respect tussen personeel, raad van bestuur en de cliëntenraad. Het is fijn dat we meer ‘drukmiddelen’ hebben, maar ik zie die vooral als uiterste middelen. Met het Kwaliteitskaderzorg en de verplichting voor zorginstellingen om de cliëntenraad te ondersteunen en scholing te geven, ontstaat er hoop ik een nieuwe dynamiek.”

We gaan voor dialoog
“Alle partijen hebben dezelfde missie: het verbeteren van de zorg. Alleen doen we dit allemaal vanuit verschillende standpunten en belangen. Dat vraagt om goede samenwerking, maar ook om goede kennis van de nieuwe wet en hoe die straks gaat werken. De Wmcz2018 is slechts een nieuw begin. In de praktijk gaan we pas écht zien hoe de wet zichzelf ontwikkelt en bewijst. Die ruimte moeten we nemen en goed benutten. Dat vraagt ook een bepaalde inspanning van ons als cliëntenraden! En juist deze boodschap vind ik ook belangrijk om mee te geven op 9 oktober. Verder ben ik benieuwd hoe andere cliëntenraden tegen de nieuwe Wmcz2018 aan kijken. Ik hoor het graag!”

Door: journalist/redacteur Niek Arts

 

 

 

 

 

 

webbanner Wmcz 2018

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *