Hermina Bootsma werkt graag met groepen. Zij geeft communicatietrainingen. Daarbij zorgt ze op de eerste plaats dat mensen het vertrouwen hebben om vaardigheden aan te leren binnen een groep. Dit kan een groep cursisten ASC zijn of een bestaande cliëntenraad die graag een stapje verder wil komen in de onderhandelingen met de organisatie.

De werkervaring van Hermina

Hermina heeft communicatie en psychologie gestudeerd. Ze vindt het fijn om mensen iets te leren, te helpen zich te ontwikkelen. Ze werkte als sociotherapeut met groepen in de forensische psychiatrie. Hermina vertelt: “Na dit 10 jaar te hebben gedaan heb ik mij toegelegd op trainerschap. Momenteel werk ik in loondienst bij de Kindertelefoon. Daar train en coach ik mensen en leid ik vrijwilligers op voor het voeren van gesprekken met kinderen. Daarnaast ben ik voor mezelf begonnen als trainer gespreksvoering en communicatie.

Ook doe ik vrijwilligerswerk, voornamelijk op het maatschappelijk vlak. Het geeft me uitdaging en het gevoel dat ik echt iets voor iemand betekent. Zo deed ik bijvoorbeeld het heldinproject bij het Rode Kruis. Dit was gericht op het meer zelfredzaam maken van vrouwen”.

Waarom wil je voor NCZ werken

Ik vind het fijn om te kunnen werken voor NCZ. Wij hebben gemeen dat de mens centraal staat. Ik help graag ambtelijk secretarissen en cliëntenraden bij hoe zij de communicatie met hun organisatie kunnen verbeteren. Bij communicatie draait het om contact en interactie. Onderwerpen die binnen de trainingen aan bod kunnen komen zijn feedback geven, conflicthantering, handelen op afstand, hoe pak je je rol als voorzitter. Het gaat om teamrollen maar ook om ‘hoe kom jíj over in communicatie, wat voor positie pak je.’ 

Wat bied je mensen tijdens een training?

Het leuke aan trainingen geven is dat je steeds weer andere mensen ontmoet. Met wat voor rugzak je ook binnenkomt, wat je hebt meegemaakt, wat je kwaliteiten zijn, er is altijd een ontwikkelmogelijkheid. Ik vind het prachtig als mensen ervaren dat ze iets nieuws kunnen. Soms vinden mensen iets heel lastig of denken ze ‘dat kan ik niet’. Dan zet ik mensen aan het werk waardoor ze nieuwe vaardigheden aanleren. Ik vind ook de groepsdynamiek heel interessant. Mensen kunnen veel van elkaar leren. Ik vind het belangrijk om mensen te helpen om zich te durven uitspreken, op elkaar te reageren. In discussies kunnen ze van elkaar leren. Ik wil mensen echt aan het denken zetten waardoor ze aan de slag gaan met hun stof. Dat ze hebben geleerd hoe ze dat kunnen toepassen en daar in hun eigen praktijk mee aan de gang kunnen.

Soms hebben mensen niet precies in de gaten wat ze lastig vinden. Met oefeningen laat ik hun daar dan mee in aanraking komen. Een veilige omgeving is voor mij de basis. Alleen dan durven mensen te oefenen of uit te proberen. Krijgen mensen het vertrouwen dat ze wat willen en kunnen leren.

Gebruik je ook rollenspelen?

Veel mensen schieten in de stress als ze het woord ‘rollenspel’ horen. Zij vragen zich af of het in het echt niet heel anders gaat. Maar ook al is het niet echt, je oefent met hoe je iets zegt. Je ziet wat het effect is van wat je zegt. Je krijgt zo handvatten voor als je het in het echt gaat doen”.

Wat is de grootste uitdaging van het werken met een bestaande groep?

Het komt voor dat je de situatie treft waarin een bestaande groep het al jaren op een bepaalde manier doet, maar weinig resultaat behaald. Waarin één persoon de boventoon voert.  Daar zit vaak veel leed, daar is al veel gebeurd. Het is aan mij om de verhoudingen te onderzoeken. Wat is de bestaande dynamiek. Waar hebben ze last van, wat zijn de bondjes, zijn er belangenverstrengelingen. Het is aan mij om daar iets mee te doen. Om mensen terug te zetten in hun kracht. Om te voorkomen dat iemand het zwarte schaap wordt. Om te voorkomen dat iemand in de groep verdwijnt. Om te helpen als een daadkrachtige groep te functioneren. Weer gezamenlijk op te komen voor de mensen waar je het voor doet.

Wat vind jij van medezeggenschap?

Als je geen medezeggenschap hebt creëer je geen draagvlak. Als mensen niet kunnen zeggen wat ze willen, kan dat ook niet geboden worden. Het is juist in de zorg belangrijk dat cliënten/patiënten en organisatie tot elkaar komen. Ik help mensen om die communicatie tot stand te brengen. Ik help mensen om hun ideeën te leren uiten op een manier die aankomt. Je kan dezelfde dingen op verschillende manieren brengen. En elke manier heeft een ander effect. Mijn doel is dat ze zodanig met elkaar in gesprek komen, dat ze allebei blij zijn.

Hermina Bootsma is in te huren via NCZ. Voor meer informatie mail naar: info@ncz.nl

Misschien ook interessant voor u

Communicatie advies

Workshop ‘Strategisch onderhandelen’

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *