Internetconsultatie AMvB van Wmcz2018 van start
De algemene maatregel van bestuur (AMvB) is een besluit van de regering waarin de regels uit de Wmcz2018 verder worden uitgewerkt. Zodat niet alle details in de wet zelf geregeld hoeven te worden. Bovendien kan de AMvB indien nodig, veel makkelijker (en dus sneller) worden gewijzigd dan de wet.
Een AMvB is een Koninklijk Besluit (KB) van de regering en kan, anders dan een wet, in principe zonder medewerking van de Staten-Generaal worden vastgesteld. De regering moet over een algemene maatregel van bestuur wel advies vragen aan de Raad van State. Na vaststelling vindt publicatie plaats in het Staatsblad.
Internetconsultatie
Op 26 april 2019 is de internetconsultatie voor de algemene maatregel van bestuur (amvb) bij het wetsvoorstel Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 van start gegaan.
De internetconsultatie gaat over ‘Het Besluit Wmcz2018’
Het besluit regelt:
1. Welke instellingen niet onder het wetsvoorstel gaan vallen. Deze instellingen hoeven geen cliëntenraad in te stellen.
2. Welke instellingen pas een cliëntenraad in hoeven te stellen als ze met meer dan 25 personen zorg verlenen.
Download hier het ambtelijk concept AMvB Wmcz2018
De Internetconsultatie loopt tot 23 mei. Ook NCZ zal (eventueel met andere organisaties) reageren. Heeft u/uw cliëntenraad een mening over de verplichting om een cliëntenraad in te stellen conform de Wmcz2018, maar wilt u niet persoonlijk (al dan niet anoniem) op de Internetconsultatie reageren, maar wilt u wel dat NCZ uw mening meeweegt? Dan horen wij dat graag!
U kunt bellen met Marika Biacsics: 0651222505 of mailen naar: marika@ncz.nl
Wmcz2018
Het wetsvoorstel Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz 2018) heeft tot doel de positie van cliënten in de zorg te versterken en goed bestuur te bevorderen. Met het Besluit Wmcz 2018 wordt een aantal instellingen uitgezonderd van de verplichting een cliëntenraad te hebben.
Ook gaat voor een aantal instellingen – met name in de eerstelijnszorg – een verhoogde drempel gelden voor het verplicht in moeten stellen van een cliëntenraad. Dit betekent dat deze instellingen verplicht een cliëntenraad in moeten stellen vanaf 25 zorgverleners i.p.v. vanaf 10 personen die zorg verlenen, zoals geldt voor de overige zorgsector.
Klik hier voor meer informatie over de Wmcz en het nieuwe wetsvoorstel
Klik hier voor informatie over de workshop Wmcz2018